UTRIKES: Krossade ryssar retirerar i flip flop

2022 10 04

Ukrainas offensiv tvingar ryssar att dra sig tillbaka.

Staden Lyman har befriats. Från att ha ockuperats av Ryssland kommer nu rapporter om att Ukraina har återtagit landsdelen. 

– Ryssarna har dragit sig tillbaka. Vi bröt deras linjer och har förföljt dem sedan dess, säger enhetens befälhavare, den 26-årige amerikanske soldaten Rob Roy, till New York Times, som rapporterade om både ukrainska och utländska soldater på ett ypperligt humör. 

“Vi krossade dem!” 

För att än tydligare förklara insatsen tillade den 26-årige soldaten: 

– Rent ut sagt. Vi krossade dem! 

Ukrainas återtagande av staden tvingade de allt mer tilltufsade ryssarna att dra sig undan till något säkrare mark. 

Tidningen berättar att de ryska soldaterna beger sig 25 mil söderut, till staden Bakhmut. Där behöver Putins mannar stöttning. 

Retirerar i flip flop-tofflor 

Men frågan är i vilken utsträckning de är till någon hjälp. Rob Roys vittnesbörd talar om ryssar i skral form, undernärda och bärandes flip flop-tofflor. 

Även CNN:s utsända rapporterar om en oväntad stämning i Lyman: 

– Ett och annat rassel av skottlossning tränger igenom tystnaden. Några lokalbor dyker upp, cyklar, letar efter mat, förvirrade över vad som hänt. 

Parallellt kommer, skriver tidningen, inspel från USA:s regering, om hur man ska agera om Ryssland får fart på sina trupper igen och om Putin överväger taktiska kärnvapen. 

USA har sedan starten av konflikten utvecklat beredskapsplaner för att reagera.  

Man tillägger: 

Bland annat för att vara beredd inför möjligheten att Rysslands president ska ta till kärnvapen mot Ukraina och hur USA ska agera i samband med en sådan attack. 

Brottas med problem i Ryssland 

Vladimir Putin brottas också med bekymmer i Ryssland. Den ryska journalisten Marina Ovsyannikova, som tidigare protesterat mot kriget i rysk statskontrollerad tv, har satts i husarrest. 

Ovsyannikova sattes i husarrest fram till den 9 oktober av en domstol i Moskva efter att ha anklagats för att ha spridit falsk information om den ryska väpnade styrkan, framhöll ryska nyhetsbyrån TASS 

Foto: President of Ukraine resp President of Russia

Text: Redaktionen