UTRIKES: Fruktar Putininspirerad invasion – tar lärdom av Ukraina

2023 03 08

Spänningarna är mycket hårda mellan Kina och Taiwan.

Inte minst efter att Kinas diktator Xi Jinping uttryckte sig skrämmande likt den ryska motsvarigheten Vladimir Putin häromdagen, som ofta påstått att Ryssland invaderade Ukraina på grund av yttre hot och västerländsk upptrappning – och att man därmed inte hade något val.

– Västerländska länder ledda av USA har implementerat allsidig inneslutning, omringning och förtryck av Kina, vilket har förorsakat allvarliga utmaningar för vårt lands utveckling, sade den kinesiska ledaren.

Kort därefter varnade hans utrikesminister Qin Gang för “konflikter och konfrontation”.

"Röd linje"

De hätska uttalandena bottnar i frågan om Taiwan. 

Enligt Qin Gang har inget land rätt att blanda sig i den frågan – och det är en “röd linje” som USA inte får passera.

Kina har även förbehållit sig möjligheten att vidta åtgärder de anser nödvändiga för att uppnå “återförening” med Taiwan, som i praktiken fungerat som en självständig stat sedan 1949, rapporterar Deutsche Welle.

Lär av Ukraina

I Taiwan är man beredda på att det kan bränna till. Man följer utvecklingen i Ukrainakriget noga – då man fruktar liknande scenarier i det egna landet.

Flera lärdomar dras också från vad som händer i Ukraina, rapporterar Svenska Dagbladet efter att tidningen varit på besök i just Taiwan. 

En handlar om hur omvärlden ska reagera. En annan är att man ser till att maxa ammunitionen.

– Annars blir det som med Ukraina, vi har vapen men ingen ammunition, säger forskaren Ou Si-Fu.

Analytiker: Förbereder redan nu för sanktioner

Samtidigt har Kinas relation med Ryssland fördjupats det senaste året.

Analytiker i Taiwan ser det som en förberedelse på att Kina behöver en alternativ exportmarknad då västvärlden lär svara med sanktioner om en invasion blir verklighet.

– Kinas stöd till Ryssland nu kommer att göra en invasion av Taiwan lättare sedan, säger Shane Lin, statsvetare vid forskningsinstitutet Academia Sinica i Taipei, till SvD.

Natochefen: Kina kan inspireras av Putin

Under Natochefen Jens Stoltenbergs besök i Sverige idag bekräftade han risken att Kina kan inspireras – men också avskräckas – av vad som händer mellan Ryssland och Ukraina.

– Det vi vet är att Kina följer kriget i Ukraina noga. De värderar både det priset som Putin betalar i Ukraina, men också den möjliga vinsten som han gör genom att använda brutal militär makt för att uppnå politiska mål, säger Stoltenberg till Expressen.

Han tillägger:

– Därför påverkar utfallet i Ukraina de slutsatser som kommer dras i Peking. Där ingår Taiwan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen