Två länder varnar USA

2023 03 07

Två länder riktar skarpa varningar mot USA under natten till tisdagen.

Det första landet är Kina och dess utrikesminister Qin Gang, som hävdar att USA och Kina är på väg mot en “oundviklig konflikt om inte Washington ändrar sitt tillvägagångssätt”, rapporterar The Guardian.

– Om USA inte bromsar utan fortsätter att gasa på fel väg kan inga skyddsräcken förhindra dem från att spåra ur, och det kommer säkerligen att bli konflikter och konfrontation, säger ministern.

"Förtrycker" Kina

Bakgrunden till Qin Gangs varning är dels den kinesiska ballongincidenten över USA, men också spänningarna kring Taiwan och Ukrainakriget.

Kommentarerna var en förlängning av vad Kinas president, Xi Jinping, sade under gårdagen då han uttryckte att USA “förtrycker” Kina.

– Västerländska länder ledda av USA har implementerat allsidig inneslutning, omringning och förtryck av Kina, vilket har förorsakat allvarliga utmaningar vårt lands utveckling, sade han enligt den brittiska tidningen.

Hyllar Ryssland

Den kinesiska utrikesministern passade i natt även på att hylla sitt lands samarbete med Ryssland och dess krigslystna diktator Vladimir Putin.

– Med Kina och Ryssland som arbetar tillsammans kommer världen att ha en drivkraft. Ju mer instabil världen blir desto viktigare är det för Kina och Ryssland att stadigt främja sina relationer, säger Qin Gang.

Kim Jong Uns syster ryter ifrån

Det andra landet som uttrycker nya hot och varningar är Nordkorea.

Anmärkningsvärt nog är det dock inte diktatorn Kim Jong Un som tar ton – utan han syster Kim Yo Jong.

Hon uttrycker att Nordkorea är beredda att vidta “snabba och överväldigande åtgärder” mot USA och Sydkorea som ett svar på de två ländernas upptrappade gemensamma militärövningar.

– De demonstrativa militära rörelserna och all sorts retorik från USA och Sydkorea, som är så extremt desperata att de inte kan förbises, ger utan tvekan Nordkorea förutsättningar för att tvingas göra något för att hantera dem, säger Kim Yo Jong enligt AP.

"En krigsförklaring"

Det är inte första gången som Kim Jong Uns syster tar ton i form av mycket aggressiv retorik mot väst. 

För en månad sedan hotade hon att förvandla Stilla havet till norra halvklotets skjutfält. 

– I sitt uttalande på tisdagen sa hon att Nordkorea skulle betrakta ett eventuellt amerikanskt försök att stoppa en nordkoreansk ICBM (interkontinental ballistisk robot, red. anm.) som en krigsförklaring, skriver nyhetsbyrån.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen