Två länder varnar USA

2023 03 07

Två länder riktar skarpa varningar mot USA under natten till tisdagen.

Det första landet är Kina och dess utrikesminister Qin Gang, som hävdar att USA och Kina är på väg mot en “oundviklig konflikt om inte Washington ändrar sitt tillvägagångssätt”, rapporterar The Guardian.

– Om USA inte bromsar utan fortsätter att gasa på fel väg kan inga skyddsräcken förhindra dem från att spåra ur, och det kommer säkerligen att bli konflikter och konfrontation, säger ministern.

"Förtrycker" Kina

Bakgrunden till Qin Gangs varning är dels den kinesiska ballongincidenten över USA, men också spänningarna kring Taiwan och Ukrainakriget.

Kommentarerna var en förlängning av vad Kinas president, Xi Jinping, sade under gårdagen då han uttryckte att USA “förtrycker” Kina.

– Västerländska länder ledda av USA har implementerat allsidig inneslutning, omringning och förtryck av Kina, vilket har förorsakat allvarliga utmaningar vårt lands utveckling, sade han enligt den brittiska tidningen.

Hyllar Ryssland

Den kinesiska utrikesministern passade i natt även på att hylla sitt lands samarbete med Ryssland och dess krigslystna diktator Vladimir Putin.

– Med Kina och Ryssland som arbetar tillsammans kommer världen att ha en drivkraft. Ju mer instabil världen blir desto viktigare är det för Kina och Ryssland att stadigt främja sina relationer, säger Qin Gang.

Kim Jong Uns syster ryter ifrån

Det andra landet som uttrycker nya hot och varningar är Nordkorea.

Anmärkningsvärt nog är det dock inte diktatorn Kim Jong Un som tar ton – utan han syster Kim Yo Jong.

Hon uttrycker att Nordkorea är beredda att vidta “snabba och överväldigande åtgärder” mot USA och Sydkorea som ett svar på de två ländernas upptrappade gemensamma militärövningar.

– De demonstrativa militära rörelserna och all sorts retorik från USA och Sydkorea, som är så extremt desperata att de inte kan förbises, ger utan tvekan Nordkorea förutsättningar för att tvingas göra något för att hantera dem, säger Kim Yo Jong enligt AP.

"En krigsförklaring"

Det är inte första gången som Kim Jong Uns syster tar ton i form av mycket aggressiv retorik mot väst. 

För en månad sedan hotade hon att förvandla Stilla havet till norra halvklotets skjutfält. 

– I sitt uttalande på tisdagen sa hon att Nordkorea skulle betrakta ett eventuellt amerikanskt försök att stoppa en nordkoreansk ICBM (interkontinental ballistisk robot, red. anm.) som en krigsförklaring, skriver nyhetsbyrån.

Foto: The White House

Text: Redaktionen