UTRIKES: Fick ett fall av covid-19 – införde lockdown för över 300 000 invånare

2022 07 12

Hundratusentals människor i Wugang får inte lämna sina hem.

Allt på grund av ett enda upptäckt fall av covid-19 i den kinesiska staden Wugang i Henan-provinsen.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP via bland annat France 24.

Strikt nolltolernas

Den oerhört hårda åtgärden som införs i staden är en del av Beijings mycket strikta nolltolerans i landets strategi att bekämpa viruset.

På måndagen meddelades därför att staden stänger på grund av “sjukdomsförebyggande behov", motiverade ett officiellt uttalande.

320 000 förbjuds att gå hemifrån

Under tre dagar kommer ingen av stadens 320 000 invånare att få lov att sätta foten utanför ytterdörren.

Människorna i staden får inte heller köra någonstans i sina bilar utan att ha fått ett godkänt tillstånd. Samma sak gäller för resor i nödsituationer, rapporterar AFP.

250 miljoner upplever restriktioner

Beskedet ska förstås i ett sammanhang där Kina upplever en markant ökning av smittspridning i landet. 

Nästan 250 miljoner kineser lyder för närvarande under någon form av påtvingade virusrestriktioner, vilket är dubbel så många som förra veckan.

Oro i Shanghai

Oron över att fler mycket tuffa restriktioner ska införas växer nu i de kinesiska provinserna. Igår stängdes 42 casino ned i Macao och människor uppmanades att hålla sig hemma.

I Shanghai, där man officiellt förklarade seger över covid-19 för blott en månad sedan, är man särskilt orolig över hur nya regler sätts in i resten av Kina, skriver Bloomberg.

Drabbades hårt av lockdown

Invånarna i Shanghai satt instängda i sina hem i större delen av april och maj och hade svårt att få tillgång till mat och mediciner. 

Storstaden led kraftigt ekonomiskt och orsakade ett av de kraftigaste motstånden mot den kinesiska regeringen på flera år, enligt tidningen.

Arkivfoto: M. Majnun

Text: Redaktionen