UTRIKES: Diktatorns besked – då använder vi kärnvapen

2022 09 09

Kim Jong-Un har utropat Nordkorea till en ”kärnvapenstat”.

I ett tal inför landets parlament lovar diktatorn att Nordkorea aldrig kommer att ge upp kärnvapen och robotar som han anser att landet behöver för att försvara sig mot västvärlden och USA:s ”aggression”, rapporterar AP

– Vårt lands status som kärnvapenstat har blivit oåterkalleligt, säger Kim Jong-Un.

Ny lag

Enligt statlig media i Nordkorea har Kim Jong-Un undertecknat en ny lag som ger militären automatisk rätt att genomföra en kärnvapenattack om regimen upplever att landets ledarskap attackeras. 

Dessutom förbehåller sig Nordkorea rätten att hämnas med kärnvapen även om attacken på dess territorium endast involverar konventionell krigsföring.

Eventuella beslut relaterade till landets kärnvapenstyrkor fattas uteslutande av diktatorn Kim Jong-Un.

"Pariastatsbeteende"

Kim Jong-Uns nya kärnvapenutspel kommer mitt under en frostig period mellan Nordkorea och Sydkorea.

Sydkoreas nytillträdde president Yoon Suk-yeol har intagit en hårdare position gentemot grannen i norr.

Han har stärkt Sydkoreas militära kapacitet och har lovat att bygga vidare på en strategi som syftar till att avskräcka Nordkorea från att agera militärt. Samtidigt har Sydkorea erbjudit ett enormt ekonomiskt stöd om regimen i Pyongyang ger upp sin kärnvapenarsenal.

Men Kim Jong-Un väljer att gå på offensiven.

– Nordkoreas farhågor skulle bäst hanteras genom diplomati och minskad självisolering, men istället annonserar Pyongyang en oansvarigt riskabel och aggressiv kärnvapendoktrin. Sådant pariastatsbeteende kommer sannolikt att driva på den militära upprustningen i Asien eftersom andra länder tvingas agera för att motverka nordkoreanska hot mot stabiliteten, säger Leif-Eric Easley, docent i internationella studier vid Ewha Womans University i Seoul, till Al Jazeera.

Vapen till Ryssland

Nordkorea är en av få stater som utryckt ett starkt stöd för Rysslands anfallskrig i Ukraina. 

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter köper Ryssland miljoner granater och raketer från Nordkorea.

LÄS MER: DESPERAT PUTIN VÄNDER SIG TILL NORDKOREA

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen