UTRIKES: De gör som Sverige – Söker medlemskap i Nato

2022 09 30

Ännu ett land har sökt om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det klargjordes på fredagen.

Vladimir Putin och hans styre hade just firat annekteringen av de fyra regionerna Zaporizjzja, Donetsk, Luhansk och Cherson och därmed upptagna i Ryssland.

Då kom beskedet via Telegram att Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, skickat in en ansökan om medlemskap i militäralliansen Nato.

Bläcket på ansökan torkade mer eller mindre parallellt som Ryssland med pompa och ståt firade ockupationen av nämnda regioner, vilket skett i strid med internationell rätt.

Den ukrainske presidenten, vars land har varit utsatt för Rysslands anfall i lite drygt sju månader, förklarade den hastigt uppkomna ansökan.

Skydda vårt samhälle

– Det är en process som är i enlighet med våra värderingar för att skydda vårt samhälle, poängterade han, enligt SVT.

Vidare framhöll han att hans land inte kommer att ge sig in i någon form av förhandlingar med Ryssland så länge Putin styr landet.

På fredagseftermiddagen kom fördömandena av annekteringen in en efter en från flera länder: Moldavien, Storbritannien, Italien, Nederländerna och Grekland.

Även USA ställde in sig i kören av kritiska länder.

– Vi kommer inte att stå bredvid och titta på när Putin försöker annektera delar av Ukraina, underströk landets finansminister Janet Yellen, enligt nyhetsbyrån AP.

Nya sanktioner

USA framhöll också att som en följd av annekteringen kommer man utöka antalet sanktioner mot Ryssland:

–  Tillsammans med våra allierade och partners kommer vi införa nya sanktioner i dag, framhöll han till New York Post.

Han poängterade vidden av sanktionerna när han tillade:

–  De kommer att medföra kostnader för individer och företag – i och utanför Ryssland – som ger politiskt eller ekonomiskt stöd till de illegala handlingar det innebär att annektera ukrainskt territorium.

Även Sverige gjorde ett fördömande av annekteringen vid en hastigt sammankallad pressträff på fredagseftermiddagen. Regeringen fördömer Rysslands agerande.

– Det är inte något annat än en ren fars, framhöll statsminister Magdalena Andersson.

Foto: Nato

Text: Redaktionen