UTRIKES: Brutal general Putins nya hopp

2022 10 13

Hans namn är Sergej Surovikin, men han har smeknamnet General Armageddon.

Nu har Rysslands president Vladimir Putin kallat in mannen med det föga smickrande smeknamnet.

Men det finns gott om anledningar till att han har det.

Har deltagit i fem krig

Han har tjänstgjort åt Kreml i fem krig och får nu till uppgift att styra de ryska styrkorna i Ukraina. Kort efter hans inträde landade åtskilliga missiler över ukrainska städer.

Det var efter hans insats i Syrien som hans cv över grymheter förstärktes.

– Han är en brutal, beräknande ledare, yttrade Charles Lister, senior stipendiat vid Middle East Institute i Washington, efter Syrienkriget, enligt Daily Mail.

En källa nära Kreml beskriver General Armageddon så här:

Saknar känslor

– Surovikin har inga känslor.

Human Rights Watch har varudeklarerat generalen som en person som ”urskillningslöst slår hen, marknader, skolor och sjukinrättningar” och inte sällan gör han det med brandvapen, pipbomer eller klustervapen.

Det är inte tu tal om att den ryske diktatorn har tröttnat på de ukrainska framgångarna och att han därför satsar på den beryktade generalen. Men det kan kosta liv i massor.

– Han har en lång historia av grymhet och brutalitet, dels mot sina underordnade men kanske mest mot civila, understryker analytikern Hugo von Essen, till SVT.

Hoppas på ledningsbytet

Han tillägger:

– Man har genomgående försökt lösa de här strukturella problemen på individnivå genom att byta ut delar av ledningen, vilket så klart inte fungerar. Nu gör man ytterligare ett sådant här byte.

Å andra sidan finns det de som anar att General Armageddon inte blir en sådan stor förstärkning.

Han kommer inte att leda till en förstärkning av kvaliteten på ledningen av ryska trupper, påpekar Yuri Butusov, en ukrainsk militärjournalist, för Daily Mail.

Ytterligare andra menar att det är tecken på desperation hos den ryske ledaren.

Text: Redaktionen