UTRIKES: Amerikanskt krigsfartyg provocerar Kina

2022 07 20

Ett krigsfartyg från den amerikanska marinen har visat upp sig utanför Taiwan.

Det är tredje gången som USA markerar närvaro i Taiwansundet under en veckas tid.

Någonting som inte uppskattas av Kina, som ser faktumet att fartyget rör sig i sundet som en direkt provokation, rapporterar CNN.

“Frekventa provokationer”

Kina har reagerat mycket starkt på den amerikanska närvaron i sundet. 

I natt meddelade landets militär att man följer och övervakar fartyget ifråga.

– De frekventa provokationerna och uppvisningen från USA visar till fullo att USA är förstöraren av fred och stabilitet i Taiwansundet och upphovsmakare till säkerhetsrisker i Taiwansundet, säger överste Shi Yi, talesperson för armén, enligt CNN.

Han tillägger att Kina håller hög beredskap och kommer “resolut försvara nationell suveränitet och territoriell integritet”.

Hävdar suveränitet

Peking påstår att man äger suveränitet över Taiwan, trots att det ledande partiet i Kina aldrig kontrollerat ön.

Man anser också att det aktuella sundet är en del av Kinas “inre vatten”.

USA själva menar att krigsfartyget, USS Benfold, visade sitt “engagemang för ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområde” och rörde sig i internationellt vatten, skriver CNN.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Kina och USA har eskalerat den senaste tiden.

Under gårdagskvällen varnade den kinesiska regeringen att man kommer vidta “kraftfulla åtgärder” om Nancy Pelosi, talmannen för USA:s representanthus, sätter sin fot i Taiwan, uppger Financial Times.

Uttalandet kommer efter att Pelosi planerat ett besök i landet nästa månad för att visa sitt stöd med bakgrund av den ökande pressen från Kina.

Hotat med krig

För blott en dryg månad sedan hotade Kina till och med att starta fullskaligt krig mot Taiwan om landet skulle få för sig att utropa självständighet.

– [Kina skulle] inte tveka att starta krig, oavsett kostnad, framhöll en talesperson för det kinesiska försvarsdepartementet efter ett möte med USA:s försvarsminister Lloyd Austin, enligt AFP.

Talespersonen adderade även att Kina är beredda att “smula sönder” Taiwans försök att bli självständiga och betonade att “Taiwan är Kinas Taiwan”, uppger nyhetsbyrån.

USA kan gripa in

Om så blir verklighet skulle USA kunna gripa in med väpnade styrkor för att försvara Taiwan.

– Ja, det är det vi åtagit oss, har Biden uppgett på frågan om han är  villig att engagera sig militärt för att försvara Taiwan, enligt CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen