UTRIKES: Amerikanskt krigsfartyg provocerar Kina

2022 07 20

Ett krigsfartyg från den amerikanska marinen har visat upp sig utanför Taiwan.

Det är tredje gången som USA markerar närvaro i Taiwansundet under en veckas tid.

Någonting som inte uppskattas av Kina, som ser faktumet att fartyget rör sig i sundet som en direkt provokation, rapporterar CNN.

“Frekventa provokationer”

Kina har reagerat mycket starkt på den amerikanska närvaron i sundet. 

I natt meddelade landets militär att man följer och övervakar fartyget ifråga.

– De frekventa provokationerna och uppvisningen från USA visar till fullo att USA är förstöraren av fred och stabilitet i Taiwansundet och upphovsmakare till säkerhetsrisker i Taiwansundet, säger överste Shi Yi, talesperson för armén, enligt CNN.

Han tillägger att Kina håller hög beredskap och kommer “resolut försvara nationell suveränitet och territoriell integritet”.

Hävdar suveränitet

Peking påstår att man äger suveränitet över Taiwan, trots att det ledande partiet i Kina aldrig kontrollerat ön.

Man anser också att det aktuella sundet är en del av Kinas “inre vatten”.

USA själva menar att krigsfartyget, USS Benfold, visade sitt “engagemang för ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområde” och rörde sig i internationellt vatten, skriver CNN.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Kina och USA har eskalerat den senaste tiden.

Under gårdagskvällen varnade den kinesiska regeringen att man kommer vidta “kraftfulla åtgärder” om Nancy Pelosi, talmannen för USA:s representanthus, sätter sin fot i Taiwan, uppger Financial Times.

Uttalandet kommer efter att Pelosi planerat ett besök i landet nästa månad för att visa sitt stöd med bakgrund av den ökande pressen från Kina.

Hotat med krig

För blott en dryg månad sedan hotade Kina till och med att starta fullskaligt krig mot Taiwan om landet skulle få för sig att utropa självständighet.

– [Kina skulle] inte tveka att starta krig, oavsett kostnad, framhöll en talesperson för det kinesiska försvarsdepartementet efter ett möte med USA:s försvarsminister Lloyd Austin, enligt AFP.

Talespersonen adderade även att Kina är beredda att “smula sönder” Taiwans försök att bli självständiga och betonade att “Taiwan är Kinas Taiwan”, uppger nyhetsbyrån.

USA kan gripa in

Om så blir verklighet skulle USA kunna gripa in med väpnade styrkor för att försvara Taiwan.

– Ja, det är det vi åtagit oss, har Biden uppgett på frågan om han är  villig att engagera sig militärt för att försvara Taiwan, enligt CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen