USA:s utrikesminister skakad: “Det var det värsta jag sett”

2023 12 12

Hamas chockattack mot Israel den 7 oktober var brutalare än vad som hittills varit känt.

Attacken dödade omkring 1 200 personer och flera hundra togs som gisslan av den terrorstämplade organisationen från Palestina.

Men flera mycket grova brott av Hamas har hamnat i skymundan, menar USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Han kritiserar nu FN och flera andra organisationer för att reagera alldeles på långsamt på nya rapporter om våldtäkter och sexuella attacker som begåtts av Hamas-terrorister.

– De grymheter som vi såg den 7 oktober är nästan bortom beskrivning eller bortom vår förmåga att ta in, säger Blinken i en intervju med CNN.

– Och vi har pratat om dem förut, men det sexuella våldet som vi såg den 7 oktober är bortom allt jag någonsin sett.

"Vet inte varför"

Enligt Antony Blinken är det ett stort misslyckande att flera länder och grupper inte i tillräckligt hög grad fördömt dessa överfall.

Utrikesministern understryker att det till och med finns de som inte tror på uppgifterna, och som måste rannsaka sig själva.

– Jag vet inte varför länder, ledare och internationella organisationer var så långsamma med att fokusera på detta och att uppmärksamma folk på det, säger Blinken men tillägger:

– Jag är glad att det äntligen händer.

Tros ha dödats efteråt

Rapporter om omfattande våldtäkter i Israel under Hamas attack rapporterades först under november, när israeliska Läkare för mänskliga rättigheter publicerade uppgifterna.

– Vad vi med säkerhet vet är att det var mer än bara ett fall och det var utbrett, eftersom det här hände på mer än en plats och mer än en handfull gånger, säger Hadas Ziv, policy- och etikchef i organisationen, enligt New York Post.

Uppgifter till AP gör gällande att minst ett halvdussin kroppar av kvinnor och män med tecken på sexuella övergrepp anträffats.

Många våldtäktsoffer tros ha dödats efteråt, vilket har gjort det svårt att höra vittnesmål.

Misstänkta krigsbrott av Israel

Efter attacken den 7 oktober har Israel slagit tillbaka mot Gaza med enorm kraft. Enligt palestinska myndigheter har över 17 000 personer förlorat livet och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har varnat för en internationell katastrof.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty finns det starka bevis för israeliska krigsbrott mot palestinier, något som förnekats av Israel.

I slutet av förra veckan spreds bilder från Gaza som visade en stor grupp män som tillfångatagits av israeliska militären och tvingats ta av sig sina kläder, iförda ögonbindlar och knäböjda på gatan.

CNN uppger att minst några av männen var civila, medan Israel hävdar att de var medlemmar i Hamas.

LÄS MER: USA lägger in veto – ingen vapenvila mellan Hamas och Israel

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen