USA:s lösning: Så håller Vita huset och Zelenskyj regelbunden kontakt

2022 03 02

USA förblir i regelbunden kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Tack vare en mycket innovativ lösning.

Satellittelefon

USA ska, cirka en månad innan den ryska invasionen, givit den ukrainska regeringen en satellittelefon. Uppgifterna bekräftas av en amerikansk tjänsteman som är insatt i ämnet, enligt CNN.

Ny kommunikation

Tidigare gick den säkra kommunikationen mellan länderna genom ambassaden i Kyiv.

Men när oron om en rysk invasion eskalerade och USA förberedde sig för att evakuera ambassaden skickade USA telefonen som nu används av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hjälper presidenten

Den säkra telefonen möjliggör för Zelenskyj att hålla regelbunden kontakt med USA, trots att han förflyttas till olika platser i Kyiv, som anses ha en hög säkerhetsnivå.

Presidenten har klargjort att han avser att stanna i huvudstaden, trots uppgifter om att han är under dödsfara vid en rysk ockupation.

Kräver el

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har också tilldelats en satellittelefon av USA, enligt uppgifterna från de amerikanska tjänstemännen.

Telefonerna kräver el, men kan drivas från en generator eller en bil om det behövs, uppger CNN.

Segstartade

Presidenten och utrikesministern hade till en början en hel del svårigheter med att starta telefonerna. Instruktionerna var på engelska, inte på ukrainska, och därför tog det några dagar innan de kunde använda telefonerna.

Används flitigt

Men nu används telefonerna flitigt, enligt uppgifterna till CNN.

Zelenskyj och hans amerikanske motsvarighet Joe Biden talade så sent som i tisdags, enligt den ukrainske presidenten och Vita Huset.

Fakta satellittelefon

◾En portabel telefon som kommunicerar direkt med kommunikationssatelliter i rymden.

◾Satelliten förmedlar signaler mellan mottager och sändare.

◾Används i regel på platser som saknar pålitliga kommunikationssystem.

◾Satelliten använder sig av transpondrar för att överföra tv, datatrafik, telefoni och annan information som i sin tur sänds på olika frekvenser.

◾Idag finns över 2000 kommunikationssatelliter som i huvudsak finns på tre olika banor runt jorden.

◾LEO (Low Earth Orbit) ligger på en låg omloppsbana mellan 160 och 2 000 kilometer. MEO (Middle Earth Orbit) ligger på mellan 2 000 till 35 786 kilometer. GEO-stationära satelliter ligger på en bana på 35 786 kilometer över jorden och följer helt jordens rotation.

Källa: Rymdstyrelsen

Foto: Vita Huset, Nasa, President of Ukraine Office

Text: Redaktionen