Plan för att evakuera Zelensky om Ryssland attackerar Kiev

2022 02 22

Ukrainas presidents liv bedöms vara i fara om ryska trupper attackerar huvudstaden Kiev.

Oron är stor i landet efter att Ryssland meddelat att man sänder trupper över gränsen in i Ukraina.

Luhansk och Donetsk

Den stora frågan är om de ryska trupperna kommer att hålla sig till den relativt lilla ytan på omkring en tredjedel av de två utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som de ryskstödda rebellerna har intagit. Eller om Ryssland går vidare och försöker ockupera hela de två regionernas yta.

Ett annat överhängande alternativ är att Rysslands diktator anfaller hela Ukraina.

”Ukraina finns inte”

Putins tal var mycket tydligt – Ukraina finns inte utan hela landet tillhör Ryssland – och det talar för att Rysslands verkliga plan är att inta hela landet inklusive huvudstaden Kiev där regeringen och presidenten befinner sig.

Zelensky befaras vara på dödslista

Det har cirkulerat uppgifter om att Ryssland har en dödslista med personer som ska ska mördas efter att ryssarna invaderat landet och USA befarar att presidenten Volodymyr Zelensky tillhör den skara personer som kommer att dödas vid ett sådant läge.

Ska föras till Lviv

USA har hållit samtal med president Zelensky om att rädda honom undan från Kiev innan eventuella ryska styrkor intar staden uppger källor till CNN.

Planen är att föra honom till Lviv, en stad som ligger 48 mil utan Kiev.

Nära polska gränsen

Lviv har över 700 000 invånare och är landets sjunde största stad samt den största staden i västra Ukraina, alldeles intill gränsen till Polen.

Polen är en stark anhängare till Ukraina och från Lviv är det bara en dryg timmes bilfärd till polska gränsen.

Befarar bombningar

Vita Huset har tidigare sagt att det är upp till Zelensky att avgöra var han vill befinna sig med tanke på att risken bedöms vara stor för att Ryssland inleder bombningar av strategiska mål i Ukraina.

Ifrån Lvov skulle president Zelensky kunna föra vidare kampen mot en rysk ockupationsmakt.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen