Plan för att evakuera Zelensky om Ryssland attackerar Kiev

2022 02 22

Ukrainas presidents liv bedöms vara i fara om ryska trupper attackerar huvudstaden Kiev.

Oron är stor i landet efter att Ryssland meddelat att man sänder trupper över gränsen in i Ukraina.

Luhansk och Donetsk

Den stora frågan är om de ryska trupperna kommer att hålla sig till den relativt lilla ytan på omkring en tredjedel av de två utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som de ryskstödda rebellerna har intagit. Eller om Ryssland går vidare och försöker ockupera hela de två regionernas yta.

Ett annat överhängande alternativ är att Rysslands diktator anfaller hela Ukraina.

”Ukraina finns inte”

Putins tal var mycket tydligt – Ukraina finns inte utan hela landet tillhör Ryssland – och det talar för att Rysslands verkliga plan är att inta hela landet inklusive huvudstaden Kiev där regeringen och presidenten befinner sig.

Zelensky befaras vara på dödslista

Det har cirkulerat uppgifter om att Ryssland har en dödslista med personer som ska ska mördas efter att ryssarna invaderat landet och USA befarar att presidenten Volodymyr Zelensky tillhör den skara personer som kommer att dödas vid ett sådant läge.

Ska föras till Lviv

USA har hållit samtal med president Zelensky om att rädda honom undan från Kiev innan eventuella ryska styrkor intar staden uppger källor till CNN.

Planen är att föra honom till Lviv, en stad som ligger 48 mil utan Kiev.

Nära polska gränsen

Lviv har över 700 000 invånare och är landets sjunde största stad samt den största staden i västra Ukraina, alldeles intill gränsen till Polen.

Polen är en stark anhängare till Ukraina och från Lviv är det bara en dryg timmes bilfärd till polska gränsen.

Befarar bombningar

Vita Huset har tidigare sagt att det är upp till Zelensky att avgöra var han vill befinna sig med tanke på att risken bedöms vara stor för att Ryssland inleder bombningar av strategiska mål i Ukraina.

Ifrån Lvov skulle president Zelensky kunna föra vidare kampen mot en rysk ockupationsmakt.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen