USA: Uppmaning i opublicerad tweet kan fälla Trump

2022 07 13

Tweeten adderas till bevishögen som hävdar att expresidenten medvetet uppmanade till kravaller vid Kapitolium.

Ett utkast i Donald Trumps twitterkonto granskades under gårdagen i en utfrågning av den kommitté som för närvarande utreder expresidentens roll i stormningen av Kapitolium 6 januari förra året.

Det rapporterar Vice News.

Uppmande till marsch

I den aktuella tweeten, som alltså aldrig publicerades, manar Trump på sina supportrar att agera – mer konkret “stoppa stölden”, med hänvisning till att Joe Biden tog hem segern i presidentvalet.

– Jag kommer att hålla ett stort tal klockan 10.00 den 6 januari på Ellipse (söder som Vita huset). Vänligen kom tidigt, stora folkmassor förväntas. Marschera till Kapitolium efteråt. Stoppa stölden! framhöll Trump i utkastet.

Ses som bevis

Utkastet ses som ett av flera bevis på att Trump i förväg både skulle ha lurat sina anhängare i kongressen, men också att han medvetet uppmanade till de kravaller som sedermera bröt ut när våldsamma demonstranter forcerade förbi polis och stängsel utanför den symboliska byggnaden i USA:s huvudstad.

Uppges ha granskat inlägget

Trump, som är avstängd från Twitter, skrev inte alltid sina egna tweets.

Tweeten som nu granskas ska ha skrivits av en rådgivare, men en stämpling bekräftar att Trump ska ha sett inlägget vilket ska indikera att expresidenten hade granskat det, erfar Vice News.

“En medveten strategi”

– Bevisen bekräftar att detta inte var en spontan uppmaning till handling utan snarare var en medveten strategi som presidenten beslutat i förväg, säger Stephanie Murphy, demokrat och medlem i kommittén, enligt kanalen.

“Inte normalt”

Tweeten ska ha skapats 19 december 2020 i samband med ett “stormigt” flertimmarsmöte i Vita huset, enligt BBC.

Mötet i fråga beskrevs som “inte normalt” enligt vittnet Jamie Raskin, en Maryland-demokrat i den utredande kommittén.

Uppmanades av rådgivare

Av en särskild grupp rådgivare, med bland annat Rudy Giuliani och Michael FLynn ska Trump vid tillfället ha uppmanats att fortsätta sina falska påståenden om att valet var riggat.

– Jag tror inte att någon av dessa personer gav presidenten goda råd, säger Pat Cipollene, advokat i Vita huset som ska ha avlyssnat mötet och vittnade inför kommittén.

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen