USA: Uppmaning i opublicerad tweet kan fälla Trump

2022 07 13

Tweeten adderas till bevishögen som hävdar att expresidenten medvetet uppmanade till kravaller vid Kapitolium.

Ett utkast i Donald Trumps twitterkonto granskades under gårdagen i en utfrågning av den kommitté som för närvarande utreder expresidentens roll i stormningen av Kapitolium 6 januari förra året.

Det rapporterar Vice News.

Uppmande till marsch

I den aktuella tweeten, som alltså aldrig publicerades, manar Trump på sina supportrar att agera – mer konkret “stoppa stölden”, med hänvisning till att Joe Biden tog hem segern i presidentvalet.

– Jag kommer att hålla ett stort tal klockan 10.00 den 6 januari på Ellipse (söder som Vita huset). Vänligen kom tidigt, stora folkmassor förväntas. Marschera till Kapitolium efteråt. Stoppa stölden! framhöll Trump i utkastet.

Ses som bevis

Utkastet ses som ett av flera bevis på att Trump i förväg både skulle ha lurat sina anhängare i kongressen, men också att han medvetet uppmanade till de kravaller som sedermera bröt ut när våldsamma demonstranter forcerade förbi polis och stängsel utanför den symboliska byggnaden i USA:s huvudstad.

Uppges ha granskat inlägget

Trump, som är avstängd från Twitter, skrev inte alltid sina egna tweets.

Tweeten som nu granskas ska ha skrivits av en rådgivare, men en stämpling bekräftar att Trump ska ha sett inlägget vilket ska indikera att expresidenten hade granskat det, erfar Vice News.

“En medveten strategi”

– Bevisen bekräftar att detta inte var en spontan uppmaning till handling utan snarare var en medveten strategi som presidenten beslutat i förväg, säger Stephanie Murphy, demokrat och medlem i kommittén, enligt kanalen.

“Inte normalt”

Tweeten ska ha skapats 19 december 2020 i samband med ett “stormigt” flertimmarsmöte i Vita huset, enligt BBC.

Mötet i fråga beskrevs som “inte normalt” enligt vittnet Jamie Raskin, en Maryland-demokrat i den utredande kommittén.

Uppmanades av rådgivare

Av en särskild grupp rådgivare, med bland annat Rudy Giuliani och Michael FLynn ska Trump vid tillfället ha uppmanats att fortsätta sina falska påståenden om att valet var riggat.

– Jag tror inte att någon av dessa personer gav presidenten goda råd, säger Pat Cipollene, advokat i Vita huset som ska ha avlyssnat mötet och vittnade inför kommittén.

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen