USA tvärvänder om ufo – “vi blev helt lurade”

2023 12 15

– Om sanningen om ufo finns där ute vill den amerikanska regeringen inte att du ska få reda på det än.

Så skriver brittiska stortidningen The Guardian efter att den amerikanska kongressen gjort en kovändning inför ett av de mest hoppfulla ögonblicken bland den ufointresserade allmänheten.

Bryter löftet

För blott ett par månader sedan utsåg Nasa en forskningschef för oidentifierade flygande fenomen, eller UAP (unidentified aerial phenomenon), som de formellt kallas.

Rymdorganisationen lovade mer transparens om vad den vet i ämnet.

Men nu agerar alltså kongressen för att strypa det flöde av information som i slutändan når allmänheten, rapporterar The Guardian.

Åtgärderna som att skapa en särskild kommission för att granska uforegister och möjligheten att beordra försvarsdepartementet att offentliggöra registrerade observationer togs bort från det lagförslag som godkändes av kongressen i torsdags.

Vittnade under ed

Av det som återstår ges dessutom regeringsdepartementet kraftig befogenhet att hålla dokument hemliga.

Beskedet kommer ett halvår efter den häpnadsväckande utfrågning som ägde rum i kongressen när visselblåsare påstod att regeringen vet betydligt mer om ufo än vad den talar om.

David Grusch, före detta underrättelseofficer i flygvapnet, vittnade under ed bland annat om chockerande andrahandsuppgifter om att USA beslagtagit rymdskepp och döda utomjordiska kroppar.

Vittnesmålet bedömdes som trovärdigt av Sveriges främsta ufoexpert Clas Svahn, tillika ordförande i UFO-Sverige och journalist på bland annat Dagens Nyheter.

– Det här är världens största nyhet om det är sant, sade han till TV4 i somras.

"En skandal"

Att löftet nu bryts tas därför emot med stor besvikelse.

– Vi blev helt lurade. Vi blev helt spolade. De tog bort varenda del, säger Tim Burchett, republikansk kongressledamot i Tennessee, till New York Times.

Den demokratiska senatledamoten Chuck Schumet kallar beskedet för “en skandal”.

– Det betyder att offentliggörande av UAP-register till stor del kommer att vara upp till samma departement som har blockerat och fördunklat deras avslöjande i decennier, säger han.

Förnekar undanhållande av aliens

Aktionen stoppar vad som alltså såg ut att vara en växande vilja bland amerikanska tjänstemän att möta uppmaningen om större transparens kring ufon.

– Nasa vill skifta samtalet om UAP från sensationalism till vetenskap, sade organisationens administratör Bill Nelson tidigare i år.

Han förnekade dock att Nasa ska ha undanhållit bevis om utomjordiskt liv och lovade att organisationen alltid håller sig till sanningen om sina upptäckter.

LÄS MER: USA bekräftar – har gjort upptäckt om ufo

LÄS MER: Massiva rapporter om ufo – ”orolig för säkerheten”

Foto: SuttleMedia (bilden är ett montage)

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen