USA bekräftar: Har gjort upptäckt om ufo

2023 11 03

– Vi har avslöjat några saker.

Det säger Sean Kirkpatrick, chef för Pentagon-avdelningen AARO som studerar oidentifierade flygande objekt, till The Guardian.

Nya tider           

USA har under lång tid lagt locket på vad gäller allt som har med “ufon” att göra.

Det har förändrats den senaste tiden.            

Numera kallas de okända farkosterna för “UAP” – unidentified anomalous phenomenon – eller “oidentifierade anomala fenomen” på svenska.

Aldrig tidigare sett material          

Enligt Sean Kirkpatrick är USA redo att offentliggöra material som aldrig tidigare har lämnat den amerikanska regeringen.   

Och nu sitter ufo-fantaster världen över som på nålar för att få höra vad USA har dolt i alla år.   

– Vi har ett paket med mycket nytt material som vi är redo att släppa, säger Pentagonchefen.   

Han tillägger:        

– Vi har avslöjat några saker som vi tagit bort hemlighetsstämpeln på. Inte bara operativa videor, utan historiska dokument.

Sean Kirkpatrick vill inte ge fler detaljer än så.   

Han understryker dock att det är material som “kommer att hjälpa allmänheten”.     

"Främmande liv"

Att det gentemot allmänheten råder en ny inställning till ufo bland USA:s myndigheter finns det ingen tvekan om.

Den bilden stärks nu av att Pentagon dessutom kommer att lansera en ny tjänst som möjliggör för allmänheten att lämna in vittnesmål direkt till departementet.

– Det innebär att regeringen sakta närmar sig att uppfylla sitt löfte om fullständig öppenhet om vad den vet, eller inte vet, om allt från konstiga blixtar på himlen till möjligheten av främmande liv och iakttagelser av ovanliga flygande farkoster, framhåller Richard Luscombe, reporter på The Guardian, i sin artikel.

Otaliga spekulationer

Under flera decenniers tid har det spekulerats om amerikansk statlig inblandning i ufofenomen.

På 1980-talet hävdade fysikern Bob Lazar att han arbetat på militärbasen Area 51 i Nevada med att försöka rekonstruera utomjordiska farkoster som han påstod fanns i USA:s besittning. 

Lazars uppgifter har inte styrkts med några andra bevis förutom hans egen utsaga.

Så sent som i somras hävdade dock David Grusch, en före detta underrättelseofficer i flygvapnet, att han har andrahandsuppgifter på att USA beslagtagit hemliga rymdskepp och döda utomjordiska kroppar.

Sean Kirkpatrick förkastar båda uppgifterna.

– Jag har för närvarande inga bevis för att något program någonsin har funnits för att göra någon form av omvänd ingenjörskonst av någon form av utomjordiskt UAP-program, säger han. 

Foto: CoolCatGameStudio (bilden är ett montage)

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen