USA: Strul och problem för Trumps stora satsning

2022 02 22

USA:s före detta president är avstängd från Twitter.

Den tidigare flitiga användaren av appen har sökt efter ett alternativ sedan han blev avstängd. I går presenterade han själv ett nytt alternativ.

En testversion av Trumps nya sociala medier-plattform med det blygsamma namnet ”Truth Social” lanserades.

Tekniska problem

Allt var dock inte frid och fröjd när presidentens nya satsning tog fart.

Flera användare rapporterade om tekniska bekymmer, rapporterar The Guardian.

Placerades i väntkö

Personer kunde inte registrera sig på appen och många av de som lyckades med bedriften placerades istället i en väntkö. En strulig start. 

Stora aktörer bakom

Under ledning av den före detta amerikanske kongressledamoten David Nunez, arbetar Trump Media & Technology Group med den nya satsningen.

Företaget befinner sig i en skara av företag som positionerar sig som förkämpar av yttrandefriheten. De vill etablera sig hos användare som känner att deras åsikter är undertryckta och inte accepterade på mer etablerade plattformar.

Först ut på Apple Store

– Den här veckan kommer vi att lansera oss på Apple Store. Det kommer bli fantastiskt, eftersom fler människor kommer att vara på plattformen, sade David Nunez i ett framträdande i Fox News under söndagen.

Donalds Trumps roll

USA:s expresident ser den nya appen som ett sätt att återigen göra ett stort avtryck via sociala medier. Han krönte stora framgångar under valkampanjen 2016 på Twitter, då han på ett enkelt sätt använde plattformen för att nå ut med sin politik och kanske framförallt för att kritisera politiska motståndare.

Trump fick tidigt kritik för att ha gjort flera kontroversiella utspel på Twitter.

Blev avstängd 2021                 

Droppen som fick bägaren att rinna över inträffade i januari 2021 när Kapitolium i Washington DC stormades av ilskna Trumpanhängare. Trump blev avstängd från Twitter, Facebook och Youtube efter anklagelser om att presidenten publicerat meddelanden som uppmanat till våld via sina social medier-plattformar.

Foto: Library of Congress, J. Cameron

Text: Redaktionen