USA: Stort steg framåt för att få svar om utomjordingar

2022 10 24

Idag inleds en oberoende utredning som ska utgöra grunden för framtida forskning om oidentifierade luftfenomen – så kallade ufo.

Nasa, USA:s fristående myndighet för rymdfart och rymdforskning, har utsett 16 personer som ska delta i en utredning av flygande objekt som ännu inte har kunnat förklaras av världens myndigheter, rapporterar amerikanska NPR.

Enbart material som inte hemligstämplats kommer att ligga till grund för utredningen, som hoppas kunna förklara observationer på himlen som ibland utan tillräckligt med bevis beskrivs som tecken på utomjordiskt liv.

I bästa fall skulle utredningen till och med kunna besvara den eviga frågan om vi är ensamma i universum.

Ska förklara det oförklarliga

Till våren ska rapporten finnas tillgänglig för allmänheten.

– Att utforska det okända i rymden och atmosfären är kärnan för vilka vi är på Nasa, säger Thomas Zurbuchen, biträdande administratör för Science Mission Directorate vid Nasas högkvarter i Washington, till rymdorganisationens hemsida.

– Att förstå de data vi har kring oidentifierade luftfenomen är avgörande för att hjälpa oss dra vetenskapliga slutsatser om vad som händer i vår himmel. Data är forskarnas språk och gör det oförklarliga förklarligt, tillägger Zurbuchen.

Vill gå till botten med ufo-rapporter

Myndigheterna använder sig dock istället av begreppet UAP (Unidentified Aerial Phenomena), snarare  än det mer folkligt etablerade “ufo”.

Nu vill man gå till botten med vad det egentligen är som har visat sig på himlen utan att det har kunnat förklaras.

– Utan tillgång till en omfattande uppsättning data är det nästan omöjligt att verifiera eller förklara någon observation, därför är fokus för studien att informera Nasa om vilka om vilka möjliga data som skulle kunna samlas in i framtiden för att vetenskapligt urskilja UAP:s natur, framhåller Nasa i ett pressmeddelande.

143 oförklarade observationer

Arbetet sätts igång drygt ett år efter att USA:s försvarsdepartement offentliggjort en egen ufo-rapport.

Den innehöll rapporter om 143 möten med oidentifierade flygande föremål. Farkoster som inte kunde förklaras av den amerikanska militären.

Så sent som i våras berättade topptjänstemän i Pentagon att den amerikanska militären har rapporterat nästan 400 incidenter med misstänkta möten med ufo.

– Vi har sett ett ökande antal obehöriga och oidentifierade flygplan eller föremål, sade Scott Bray, biträdande chef för Naval Intelligence, till ABC News vid tillfället.

Behöver mer data

Nasa har tidigare sagt att man inte har några bevis på att de oidentifierade objekt man stött på handlar om utomjordiska fenomen, eller att man har någon indikation på främmande liv i rymden.

Man har dock också betonat att man behöver mer data för att kunna dra vetenskapliga slutsatser.

Ufo är av intresse både för nationell säkerhet och flygsäkerhet.

Studien är ämnad att ligga i linje med rymdorganisationens mål om att säkerställa säkerheten för flygtrafiken, framhåller Nasa.

LÄS MER: USA  på jakt efter ufo

Foto: A. Antony.

Text: Redaktionen