JUST NU: USA på jakt efter ufo

2022 06 10

Nasa bekräftar officiellt att man aktivt letar efter oidentifierade flygande objekt i skyn.

För första gången i historien kommer USA:s rymdorganisation Nasa att inleda en första studie av så kallade oidentifierade flygande objekt, mer kända som “ufo”, rapporterar Daily Mail.

Studien avser händelser på himlen som inte identifieras som flygplan eller andra mänskligt tillverkade farkoster samt kända naturfenomen.

Nationell säkerhet

Under nio månader kommer forskare från Nasa att leta efter flygande tefat på himlen. Organisationen motiverar beslutet med att det är en fråga för nationell säkerhet, inte minst i luften, erfar tidningen.

De resultat som den världsberömda rymdorganisationen finner ska också delas med allmänheten.

Stigma i militären

I myndighetskretsar kallas det dock inte för ufo, utan för UAP (Unidentified Aerial Phenomena). Ett mål med den nya studien är att öka trovärdigheten i uppgifterna om vad som observeras på himlen.

– Det finns en hel del stigma förknippat med UAP bland våra marinflygare och i flyggemenskapen, säger Daniel Evans, en tjänsteman inom Nasa, till Daily Mail.

Vill få fler att träda fram

Daniel Evans menar att Nasas besked nu ska få fler, till exempel inom militären, att våga öppna upp sig om sina upplevelser och även förse organisationen med fler uppgifter.

– Det kommer givetvis att ge ökad tillgång till data, mer rapporter, fler iakttagelser, säger han.

Samlar information

I det material som Nasa ska ta sig an ingår data från allt från civila till regeringar. 

Man kommer även att samla in information och vittnesmål från ideella organisationer, företag och astronauter som eventuellt kommit i kontakt med oidentifierade föremål i rymden, skriver Daily Mail.

Inga bevis på aliens

Nasa hävdar samtidigt att man inte har några bevis på att UAP handlar om utomjordiska fenomen, eller att man har någon indikation på främmande liv i rymden, men att man behöver mer data för att kunna dra vetenskapliga slutsatser.

400 incidenter

Så sent som förra månaden berättade topptjänstemän i Pentagon att den amerikanska militären har rapporterat nästan 400 incidenter med misstänkta möten med ufon.

– Vi har sett ett ökande antal obehöriga och oidentifierade flygplan eller föremål, säger Scott Bray, biträdande chef för Naval Intelligence, till ABC News.

Pentagon släppte ufo-dokument

Förra året släpptes en rad uppmärksammade dokument från Pentagon som innehöll rapporter om 143 möten med oidentifierade flygande föremål. Farkoster som inte kunde förklaras av den amerikanska militären.

– Vi har inga tydliga indikationer på att det finns någon icke-jordbunden förklaring till dem – men datan kommer att ta oss vidare, kommenterade en talesperson för regeringen släppet av dokumentationen till allmänheten, enligt ABC News.

Foto: A. Antony

Text: Redaktionen