USA: Nytt bakslag för Donald Trump – Ställer in sitt stora tal

2022 01 30

Ex-president Donald Trumps stora tal i morgon ställs nu in och Trump själv skyller på en rad personer – men i själva verket tycks det handla om något helt annat.

I morgon är det exakt 1 år sedan våldsamma Trumpanhängare attackerade och stormade USA:s kongress i ett försök att stoppa valresultatet.

Skrek: ”Häng Mike Pence”

Händelsen skakade en hel värld och i takt med att de som stormade byggnaden även vrålade ”häng Mike Pence” stod det klart att inte ens den mycket Trumplojala vicepresidenten gick säker. Fem personer förlorade livet vid attacken och 140 poliser skadades varav flera misshandlades svårt vid attacken.

Residenset Mar-a-Lago

I morgon torsdag ska flera minnesceremonier hållas där bland annat alla drabbade poliser ska hedras och vikten av att försvara demokratin ska lyftas fram.

Samtidigt hade Donald Trump själv planerat att hålla ett stort tal och presskonferens vid sitt luxuösa residens Mar-a-Lago i Florida.

Skyller på en rad personer

Men nu står det klart att Trump ställer in sitt stora event och han skyller på en rad olika personer.

– Med anledning av den totala partiskheten och oärligheten hos 6 Januari-kommittén, två misslyckade republikaner och fake news-medierna, så ställer jag in presskonferensen 6 januari vid Mar-a-Lago, meddelar Trump samtidigt som han upprepar sin desinformation om valet 2020, rapporterar amerikanska medier.

Egna partiet skeptiskt

Inte bara Demokraterna var negativt inställda till Trumps omtalade event på årsdagen av stormningen utan även republikanska senatorer sågade Trumps planer.

Aggressivt

– Jag tror inte det är en bra idé, säger republikanska senatorn Shelley Moore av West Virginia som tror att Trumps tal skulle bli ett ”aggressivt uttalande”.

Ingen bra idé

Även Iowasenatorn Joni Ernst, Republikanerna, indikerade att det finns bättre saker för partiet att göra än att Trump ska hålla tal liksom Pennsylvanias republikanska senator Pat Toomey.

– Inte en vidare bra idé, säger Toomey till Politico.
Hårda personangrepp

Förutom att upprepa desinformation om att han själv vann valet, att han inte har något att göra med stormningen – vilket flera av de åtalade själva har intygat att han hade – och att gå till hårda personangrepp mot en rad personer, väntades Trump även beröra sin eventuella politiska framtid vid talet.

Men nu blir det inget tal alls.

Verkliga orsaken något annat

Flera amerikanska medier uppger att den verkliga orsaken sannolikt är att väldigt få och kanske inte en enda av de 6 – 7 stora amerikanska TV-nyhetskanalerna planerade att sända talet.

President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris ska delta i olika minnesceremonier i morgon och källor uppger för amerikanska TV-kanaler att Trump har börjat inse att media inte väntades bevaka hans tal.

Stödjer Trump

Trump har större stöd bland republikanerna i representanthuset än i senaten och Jim Banks av Indiana är en av dem som såg fram emot ex-presidentens tal i Mar-a-Lago.

– Jag välkomnar det. President Trump har viktiga saker att säga. Jag ser fram emot att höra vad President Trump har att säga, säger kongressledamot Banks (R) till Fox News.

Siktar på Arizona istället

Trump kommer istället att hålla tal den 15 januari vid ett kampanjrally i Arizona rapporterar Miami Herald.

Enligt en mätning i den viktiga delstaten Iowa är Trump stor favorit inför valet 2024 vilket vilket talar för att han kommer att ställa upp i valet. Samtidigt lägger väljarna skulden för den omtalade stormningen av kongressen på Trump vilket ligger honom tydligt i fatet.

Foto: Donald Trump, Facebook


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen