USA: Nytt bakslag för Donald Trump – Ställer in sitt stora tal

2022 01 30

Ex-president Donald Trumps stora tal i morgon ställs nu in och Trump själv skyller på en rad personer – men i själva verket tycks det handla om något helt annat.

I morgon är det exakt 1 år sedan våldsamma Trumpanhängare attackerade och stormade USA:s kongress i ett försök att stoppa valresultatet.

Skrek: ”Häng Mike Pence”

Händelsen skakade en hel värld och i takt med att de som stormade byggnaden även vrålade ”häng Mike Pence” stod det klart att inte ens den mycket Trumplojala vicepresidenten gick säker. Fem personer förlorade livet vid attacken och 140 poliser skadades varav flera misshandlades svårt vid attacken.

Residenset Mar-a-Lago

I morgon torsdag ska flera minnesceremonier hållas där bland annat alla drabbade poliser ska hedras och vikten av att försvara demokratin ska lyftas fram.

Samtidigt hade Donald Trump själv planerat att hålla ett stort tal och presskonferens vid sitt luxuösa residens Mar-a-Lago i Florida.

Skyller på en rad personer

Men nu står det klart att Trump ställer in sitt stora event och han skyller på en rad olika personer.

– Med anledning av den totala partiskheten och oärligheten hos 6 Januari-kommittén, två misslyckade republikaner och fake news-medierna, så ställer jag in presskonferensen 6 januari vid Mar-a-Lago, meddelar Trump samtidigt som han upprepar sin desinformation om valet 2020, rapporterar amerikanska medier.

Egna partiet skeptiskt

Inte bara Demokraterna var negativt inställda till Trumps omtalade event på årsdagen av stormningen utan även republikanska senatorer sågade Trumps planer.

Aggressivt

– Jag tror inte det är en bra idé, säger republikanska senatorn Shelley Moore av West Virginia som tror att Trumps tal skulle bli ett ”aggressivt uttalande”.

Ingen bra idé

Även Iowasenatorn Joni Ernst, Republikanerna, indikerade att det finns bättre saker för partiet att göra än att Trump ska hålla tal liksom Pennsylvanias republikanska senator Pat Toomey.

– Inte en vidare bra idé, säger Toomey till Politico.
Hårda personangrepp

Förutom att upprepa desinformation om att han själv vann valet, att han inte har något att göra med stormningen – vilket flera av de åtalade själva har intygat att han hade – och att gå till hårda personangrepp mot en rad personer, väntades Trump även beröra sin eventuella politiska framtid vid talet.

Men nu blir det inget tal alls.

Verkliga orsaken något annat

Flera amerikanska medier uppger att den verkliga orsaken sannolikt är att väldigt få och kanske inte en enda av de 6 – 7 stora amerikanska TV-nyhetskanalerna planerade att sända talet.

President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris ska delta i olika minnesceremonier i morgon och källor uppger för amerikanska TV-kanaler att Trump har börjat inse att media inte väntades bevaka hans tal.

Stödjer Trump

Trump har större stöd bland republikanerna i representanthuset än i senaten och Jim Banks av Indiana är en av dem som såg fram emot ex-presidentens tal i Mar-a-Lago.

– Jag välkomnar det. President Trump har viktiga saker att säga. Jag ser fram emot att höra vad President Trump har att säga, säger kongressledamot Banks (R) till Fox News.

Siktar på Arizona istället

Trump kommer istället att hålla tal den 15 januari vid ett kampanjrally i Arizona rapporterar Miami Herald.

Enligt en mätning i den viktiga delstaten Iowa är Trump stor favorit inför valet 2024 vilket vilket talar för att han kommer att ställa upp i valet. Samtidigt lägger väljarna skulden för den omtalade stormningen av kongressen på Trump vilket ligger honom tydligt i fatet.

Foto: Donald Trump, Facebook