Starka siffror för Trump – Ökar hans chans inför USA-valet 2024

2021 11 22

Nu ökar sannolikheten för att ex-presidenten Donald Trump ställer upp i USA-valet 2024.

Orsaken är att en ny mätning kommit ut avseende delstaten Iowa som är den traditionellt sett första delstaten att hålla primärval.

Stor ledning

Mätningen publiceras i delstatens ledande morgontidning Des Moines Register och mätningen visar hur det skulle gå i Iowa om Trump möter Biden i valet 2024:

🔴 51 % för Donald Trump

🔵 40 % för Joe Biden

🟡    4 % för annan kandidat

Mätningen sammanfaller med att Joe Biden har nått sin lägsta popularitet sedan han valdes till president. Mätningen i Iowa kommer vid en tidpunkt då personer i Trumps närhet uppger att ex-presidenten funderar en hel del på att ställa upp i USA:s presidentval 2024.

ANALYS

För att sätta siffrorna i perspektiv bör man jämföra med hur valet 2020 gick i Iowa. Det gick så här:

🔴 53 % Trump

🔵  45 % Biden

Trumps seger med 8 %-enheters marginal ligger nu i den nya mätningen i november 2021 alltså på 11 %-enheter. Visserligen har mätningen gjorts när Joe Biden ligger på sin lägsta opinionspunkt sedan han blev president men trots det lär mätningen ge råg i ryggen till Donald Trumps förmodade funderingar kring att ställa upp i valet 2024 för att återigen försöka flytta in i Vita Huset och bli världens mäktigaste man.

En rad amerikanska bedömare är nästintill övertygade om att han kommer att kandidera igen. Själv är jag inte säker på den saken ännu. Det är flera år kvar.

Oberoende väljare avgör

Bland demokrater är Bidens stöd i Iowa 95 % och bland republikaner är Trumps stöd 91 %. Det är bland den viktiga gruppen oberoende som Trump drar längst strået med 45 % mot 37 % för Biden och det fäller avgörandet.

Tre stora minus

Bidens nuvarande problem beror på följande:

▪Den positiva utvecklingen för pandemin i början av Bidens presidentskap har nu svängt och försämrats. Smittspridningen har skenat.

▪USA:s uttåg ur Afghanistan blev ett fiasko och talibanerna är åter vid makten.

▪USA:s ekonomi är inte alls lika bra som Biden hade hoppats på. Ökad inflation och brist på vissa varor på grund av pandemin spelar in.

För att Biden ska vända den negativa utvecklingen behöver han dels minska smittspridningen och knäcka pandemin, dels få fart på USA:s ekonomi.

Foto: Donald Trump, FB


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen