Starka siffror för Trump – Ökar hans chans inför USA-valet 2024

2021 11 22

Nu ökar sannolikheten för att ex-presidenten Donald Trump ställer upp i USA-valet 2024.

Orsaken är att en ny mätning kommit ut avseende delstaten Iowa som är den traditionellt sett första delstaten att hålla primärval.

Stor ledning

Mätningen publiceras i delstatens ledande morgontidning Des Moines Register och mätningen visar hur det skulle gå i Iowa om Trump möter Biden i valet 2024:

🔴 51 % för Donald Trump

🔵 40 % för Joe Biden

🟡    4 % för annan kandidat

Mätningen sammanfaller med att Joe Biden har nått sin lägsta popularitet sedan han valdes till president. Mätningen i Iowa kommer vid en tidpunkt då personer i Trumps närhet uppger att ex-presidenten funderar en hel del på att ställa upp i USA:s presidentval 2024.

ANALYS

För att sätta siffrorna i perspektiv bör man jämföra med hur valet 2020 gick i Iowa. Det gick så här:

🔴 53 % Trump

🔵  45 % Biden

Trumps seger med 8 %-enheters marginal ligger nu i den nya mätningen i november 2021 alltså på 11 %-enheter. Visserligen har mätningen gjorts när Joe Biden ligger på sin lägsta opinionspunkt sedan han blev president men trots det lär mätningen ge råg i ryggen till Donald Trumps förmodade funderingar kring att ställa upp i valet 2024 för att återigen försöka flytta in i Vita Huset och bli världens mäktigaste man.

En rad amerikanska bedömare är nästintill övertygade om att han kommer att kandidera igen. Själv är jag inte säker på den saken ännu. Det är flera år kvar.

Oberoende väljare avgör

Bland demokrater är Bidens stöd i Iowa 95 % och bland republikaner är Trumps stöd 91 %. Det är bland den viktiga gruppen oberoende som Trump drar längst strået med 45 % mot 37 % för Biden och det fäller avgörandet.

Tre stora minus

Bidens nuvarande problem beror på följande:

▪Den positiva utvecklingen för pandemin i början av Bidens presidentskap har nu svängt och försämrats. Smittspridningen har skenat.

▪USA:s uttåg ur Afghanistan blev ett fiasko och talibanerna är åter vid makten.

▪USA:s ekonomi är inte alls lika bra som Biden hade hoppats på. Ökad inflation och brist på vissa varor på grund av pandemin spelar in.

För att Biden ska vända den negativa utvecklingen behöver han dels minska smittspridningen och knäcka pandemin, dels få fart på USA:s ekonomi.

Foto: Donald Trump, FB