NY UPPTÄCKT: Oväntad effekt av mjölk i kaffet

2023 06 04

En ny upptäckt innebär goda nyheter för den som gillar mjölk i kaffet.

Kombinationen visar sig nämligen ha en antiinflammatorisk effekt, vilket i förlängningen bidrar till att öka kroppens försvar mot flera skadevållande faktorer.

Det visar en studie från Köpenhamns universitet som publicerats i tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Perfekt reaktion

I studien har det undersökts hur polyfenolor, ett kemiskt ämne som exempelvis finns i kaffebönor, reagerar tillsammans med aminosyror.

Det senare är en så kallad byggsten i protein – och det finns det gott om i mjölk.

– Vårt resultat visar att reaktionen mellan polyfenolor och proteiner också sker i några av kaffedryckerna med mjölk som vi studerat, säger Marianne Nissen Lund, professor vid Köpenhamns universitet, enligt Science Daily.

Cappuccino och kaffe latte

Det har även tidigare undersökts om polyfenolor kan binda sig till proteiner.

Men resultatet när man studerade kombination i en kaffedryck är någonting helt nytt.

Upptäckten är därmed mycket goda nyheter för den som gillar cappuccino, kaffe latte eller helt enkelt bara en skvätt mjölk i vanligt bryggkaffe.

Nu tror forskarna att liknande antiinflammatoriska effekter kan uppstå även med andra livsmedelskombinationer.

– Jag kan tänka mig att något liknande händer i till exempel en kötträtt med grönsaker eller en smoothie, om man ser till att tillsätta lite protein som mjölk eller yoghurt, säger Marianne Nissen Lund.

Ska testa på djur

Än så länge har några experiment i frågan inte gjorts på människor.

Först måste man börja på djur, betonar den danska professorn.

– Efter det hoppas vi få forskningsfinansiering som gör det möjligt för oss att studera effekten hos människor, säger Marianne Nissen Lund.

Fakta polyfenol

- Polyfenoler är en grupp vanligt förekommande antioxidanter som är viktiga för människor

- Polyfenoler finns i exempelvis frukter, grönsaker, te, kaffe, rött vin och öl

- Polyfenloer används i livsmedelsindustrin för att minimera oxidation av fetter och kvalitetsförsämring och för att undvika bismaker.

Källa: Science Daily

LÄS MER: Forskare: Därför ska du inte dricka kaffe på jobbet

LÄS MER: Ica rasar mot kaffejätte

Foto: Espresso House

Text: Redaktionen