Forskare: Därför ska du inte dricka kaffe på jobbet

2023 03 27

Undvik att dricka kaffe och te samt att värma mat i mikron på kontoret.

Det är uppmaningen till kontorsarbetare från brittiska forskare efter att ha tittat närmare på bakteriespridningen i ett vanligt personalkök.

Hittade "bajsbakterier"

På bland annat vattenkokare, kaffemaskiner, kylskåpshandtag och mikrovågsknappar hittade forskarna mängder med små bakterier som vanligtvis sprids genom avföring.

Sannolikt som konsekvens av att medarbetare generellt är för dåliga på att tvätta händerna efter toalettbesök, menar Adam Roberts. Han är mikrobiolog samt chefsforskare vid Liverpool School of Tropical Medicine och den som ligger bakom studien.

– Den potentiella följdeffekten av detta är att om en individ som är mer mottaglig för infektion sedan rör vid samma ytor kan de riskera att bli sjuka, säger han till tidningen The Sun.

Diarré och urinvägsinfektioner

Forskarna har svabbat gemensamma kök i kontorsutrymmen och på byggnadsarbetsplatser och fann bland annat den omtalade E-colibakterien, som exempelvis kan leda till diarréer och urinvägsinfektioner.

Man upptäckte även svampar och pseudomonas. Den senare bakterien förknippas ofta med luftvägsinfektioner.

– Det enkla sättet att försöka minimera denna risk är dock att utöva god handhygien så mycket som möjligt, säger Adam Roberts.

Osynliga för blotta ögat

Thara Raj är folkhälsodirektör i staden Warrington och även den som beställt forskningsrapporten.

– Kylskåpshandtag, kaffemaskiner och vattenkokare verkade vara de ytor där det fanns flest bakterier, som alla är föremål som vi troligen kommer att röra vid flera gånger varje dag, säger hon till The Sun.

Direktören tillägger:

– Det viktigaste att komma ihåg är att dessa bakterier är helt osynliga för blotta ögat. Så även om dessa föremål kan se rena ut kan de faktiskt vara hem för många olika mikrober.

Forskare: flera fördelar med kaffet i sig

Det är med andra ord omständigheterna som är problemet med kaffedrickandet på jobbet, inte kaffet i sig.

Faktum är att du kan minska risken för stroke och demens genom att dricka kaffe eller te, enligt kinesiska forskare.

– Forskare fann att personer som drack två till tre koppar kaffe eller tre till fem koppar te om dagen, eller en kombination av fyra till sex koppar kaffe och te, hade lägst risk att drabbas, skriver The Guardian om studien.

Foto: N. Vantorin

Text: Redaktionen