JUST NU: Glädjande upptäckt för alla kaffeälskare

2023 03 16

Att dricka kaffe eller te kan minska risken för stroke och demens.

Det framgår av en färsk studie från Kina, rapporterar The Guardian.

Drygt 365 000 personer mellan 50 och 74 år har medverkat i undersökningen.

30 procents lägre risk

Personerna har under undersökningsperioden rapporterarat om hur mycket kaffe och te de har druckit varje dag.

Resultatet är tydligt: Kaffe- och tedrickande tycks minska risken för att drabbas av stroke och demens.

Under forskningsperioden utvecklade 5 079 av deltagarna demens och 10 053 fick minst en stroke.

– Forskare fann att personer som drack två till tre koppar kaffe eller tre till fem koppar te om dagen, eller en kombination av fyra till sex koppar kaffe och te, hade lägst risk att drabbas, rapporterar The Guardian.

De som drack två till tre koppar kaffe och två till tre koppar te dagligen uppvisade 32 procent lägre risk för att drabbas av stroke och 28 procent lägre risk för demens jämfört med dem som inte drack kaffe eller te överhuvudtaget.  

– Våra resultat tyder på att måttlig konsumtion av kaffe och te, separat eller i kombination, är förknippat med lägre risk för stroke och demens, skriver forskarna bakom studien i tidskriften Plos Medicine.

Skeptisk

Den brittiska forskaren Tara Spires-Jones, som bedriver forskning med inriktning på demenssjukdomar, är aningen skeptisk till studiens resultat.

I en intervju med The Guardian kallar hon undersökningen för ”intressant, men robust genomförd”.

– Mer arbete behöver göras för att till fullo förstå potentiella biologiska samband mellan te och kaffe och risk för stroke och demens. 

Mycket skeptisk 

Kevin McConway, en annan brittisk forskare, tolkar studiens resultat annorlunda. Han menar att en stor kaffekonsumtion kan öka risken för stroke och demens.

– Risken för stroke eller demens är lägre för personer som dricker små mängder kaffe och te jämfört med dem som inte drack något alls. Men efter en viss konsumtion började risken öka.

– När väl kaffekonsumtionen steg till sju eller åtta koppar om dagen var risken för stroke större än för personer som inte drack kaffe, och ganska mycket högre än för personer som drack två eller tre koppar om dagen, säger McConway till The Guardian.

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen