Upprörda känslor i riksdagsparti: ”Vår fega partiledare måste avgå”

2023 10 11

Samtliga svenska partiledare har fördömt den palestinska terrorgruppen Hamas attacker mot civila i Israel.

En av dem är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

– Fruktansvärd attack av Hamas. Mina tankar är med alla familjer som förlorat nära och kära. Våld och attacker måste upphöra. Jag fördömer alla brott mot civila och mot internationell rätt, framhöll hon på sociala medier.

I söndagskvällens partiledardebatt i SVT upprepade hon sitt fördömande.

Nu riktas intern kritik mot V-ledaren, rapporterar Aftonbladet.

”Tagit avstånd från Palestinas kamp”

Riksdagsledamoten och Vänsterpartiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat hävdar att Nooshi Dadgostar ”tagit avstånd från Palestinas kamp för frihet”.

I ett inlägg på Facebook kritiserade Riazat vänsteranhängare för att anamma ”västvärldens vidriga dubbelmoral”.   

– Vissa människor har enligt denna logik rätt att försvara sig och slå tillbaka mot de som ockuperat deras land och massmördat deras folk. Men om det handlar om exempelvis palestinier eller kurder så ska de sitta ner och låta sig mördas, torteras, bli tvingade bort från sina hem. Lägg ner med denna äckliga dubbelmoral.

– Högermänniskor struntar jag i men denna går ut till alla sossar och de som kallar sig vänster men inte verkar ha hängt med kring över 70 år av ockupation av Palestina och flera decennier av ockupation och massmord gentemot Kurder.

I en kommentar till inlägget anklagas Riazat för hyckleri och får frågan om han tar avstånd från sin partiledares uttalande.

V-ledamoten svarar:

– Är det min hyckleri (sic!) att Nooshi uttalat sig på ett sätt som jag inte står bakom? Hela min text är ett ställningstagande från mig som riksdagsledamot för V men du verkar inte ha läst den utan var bara redo att hugga om nåt jag inte är ansvarig över. Skriv kritiken till henne eller andra som tagit avstånd från Palestinas kamp för frihet.

I en efterföljande kommentar till Aftonbladet skriver Daniel Riazat att han inte tagit avstånd från Nooshi Dadgostar.

”Vår fega partiledare måste avgå”

En annan vänsterpartist som reagerat på sin partiledares uttalande är Björn Alling som sitter i Linköpings kommunfullmäktige.

I en kommentar på Facebook skriver han att ”Israel som stat måste avskaffas”.

Björn Alling kräver även  Nooshi Dadgostars avgång:

– Vår fega partiledare Nooshi Dadgostar skämmer ut oss ännu en gång. Nu med ensidigt fördömande av Palestinierna. Hon måste avgå!

Claudia Velasquez, som sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Helsingborg, riktar även kritik.  

– Detta är dubbelmoral: att fördöma brott mot civilbefolkningen bara när det passar vissa intressen/grupper. Jag hade önskat att vår partiledare hade upplyst de andra politikerna i debatten i söndags om att saker inte sker i ett vakuum och att det finns ett sammanhang och en historia, framhåller hon i ett mejl till Aftonbladet.

Enormt lidande 

Det mänskliga lidandet fortsätter i Israel och på Gazaremsan .

Minst 900 palestinier har dött och över 4 000 har skadats i israeliska vedergällningsattacker. Samtidigt har den israeliska regeringen infört en "total blockad” av förnödenheter till Gaza. 

På den israeliska sidan har 1 000 personer bekräftats döda efter Hamas attacker.

Reagerar kraftigt på pausat bistånd

Under gårdagskvällen meddelade regeringen och SD att det svenska biståndet till Palestina pausas tills vidare.

Ett dåligt beslut, enligt Västerpartiets Nooshi Dadgostar.  

– Gaza står inför en humanitär katastrof. Oskyldiga palestinier riskerar att dö. Det är obegripligt att regeringen och SD stoppar biståndet, tvärtom borde det öka. Fokus måste vara att rädda liv, skydda civila och få eld upphör. Det här kommer spela terrorgruppen Hamas i händerna, skriver hon på X, tidigare Twitter.

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen