UPPGIFTER: Ukraina slår till mot ökända gruppen

2022 08 15

Ukrainskt artilleri har slagit till mot den ökända Wagnergruppens högkvarter i östra Ukraina.

Attacken bekräftas av Serhiy Hayday, ukrainsk guvernör i Luhansk-regionen, och flera ryska krigsreportrar, rapporterar BBC News.

– Igår förstördes Wagnergruppens högkvarter i Pospana efter en ytterligare framgångsrik attack, skriver Serhiy Hayday på Telegram enligt nyhetskanalen.

Guvernören uppger att det i nuläget inte finns uppgifter om antalet döda och skadade, men att det håller på att "klargöras”.

Rysk reporter avslöjade platsen 

Den pro-ryske journalisten Sergei Sreda uppges ha avslöjat platsen för legosoldaternas högkvarter i ett inlägg på Telegram, rapporterar den ukrainska tidningen Pravda.

I inlägget från den 8 augusti publicerade journalisten bilder från platsen, bland annat inifrån högkvarteret och på en skylt utanför anläggningen.

Bilderna kunde sedan granskas av Ukrainas underrättelsetjänst, som till slut kunde identifiera adressen och lokalisera platsen för högkvarteret.

Popasna ligger strax söder om Sievjerodonetsk i Luhansk-regionen. Ryska styrkor kontrollerar staden efter månader av hårda strider.

Använde amerikanskt robotsystem

Flera ryska krigsreportrar rapporterar att Ukrainas militär slog ut högkvarteret med hjälp av det amerikanska  robotsystemet HIMARS.

Det amerikanska ”supervapnet” har beskrivits som en ”gamechanger” för Ukrainas väpnade styrkor i kampen mot de ryska ockupanterna.

Långdistansvapnet har gjort det möjligt för Ukraina att attackera mål långt bakom frontlinjen.

I slutet av juli uppgav Ukrainas försvarsminister  Oleksij Reznikov att ukrainsk militär har förstört 50 ryska ammunitionsdepåer med hjälp av det amerikanska robotsystemet.

Fakta Wagnergruppen

Wagnergruppen beskrivs som ett ”privat militärt företag” officiellt. Men inofficiellt stöder den paramilitära gruppen Rysslands krigsinsatser i världen.   

Wagnergruppen används av Rysslands diktator Vladimir Putin för att utföra olagliga och extremt våldsamma operationer i konfliktzoner runt om i världen där Ryssland anser sig ha geopolitiska intressen.

Bland annat låg Wagnergruppen bakom några av de värsta övergreppen och halshuggningarna i samband med kriget i Syrien, rapporterar New York Post

Gruppen som består av legosoldater och yrkesmördare gjorde sig även skyldig till omfattande våldtäkter och rån mot civila i Centralafrikanska Republiken i fjol enligt tidningen.

Obekräftade uppgifter gör gällande att upp emot 3 000 soldater från Wagnergruppen sattes in i Ukraina under de första veckorna av invasionen.  

Foto: President of Russia Office resp General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen