UPPGIFTER: Ökända militärgruppen kräver förstärkning

2022 05 10

Den omskrivna ryska paramilitära Wagnergruppen kräver enorma förstärkningar för att Ryssland ska kunna fortsätta offensiven i östra Ukraina.

Medlemmar av den privata armén ska på ett ”brådskande sätt” ha begärt att hundratusentals ytterligare trupper skickas till striderna, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Ingen mobilisering

Trots kraven finns det inga tecken på en rysk mobilisering, uppger ISW och hänvisar till ett uttalande från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman som konstaterar att USA inte observerat några ”indikationer på en ny stor rysk mobilisering”.

De amerikanska uppgifterna överensstämmer dock inte med uppgifter från andra källor.

”Dold mobilisering”

Det ukrainska huvuddirektoratet för landets underrättelsetjänst (GRU) hävdar att underutbildade och dåligt utrustade värnpliktiga ryska soldater fortfarande skickas till striderna, rapporterar ISW. Kreml har tidigare förnekat sådana påståenden.

Uppgifterna från Ukraina får stöd av en krigsfånge från Wagnergruppen, uppger tankesmedjan.

Krigsfången hävdar att en "dold mobilisering” pågår i Ryssland. Planen är enligt fången att sända värnpliktiga till Ukraina för att täcka upp för de stora förluster som den ryska armén lidit i Ukraina. 

Experten om kraven från militärerna

Ilmari Käihkö, krigsexpert på Försvarshögskolan, kommenterar uppgifterna om att Wagnergruppen kräver stora förstärkningar.

– Det kan vara enskilda individer som uttryckt det behovet. Det går att avlyssna rätt mycket vad som sägs, säger han till SvD.

Ifrågasätter gruppens kunnande

Krigsexperten ställer sig frågande till hur stor den privata militärgruppens bidragsfaktor är på slagfältet.

– De var från början uppskattningsvis 3 000 man, inte så många i sammanhanget. De beskrivs som professionella, men jag undrar hur organiserade de är och hur mycket nytta de har av tidigare krigserfarenheter i till exempel Syrien och Afghanistan? Talibanerna hade inte tillgång till artilleri. Det här kriget är annorlunda, konstaterar Ilmari Käihkö.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen