UPPGIFTER: Ukraina nära enorm framgång

2022 10 20

Ukrainska styrkor närmar sig den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Den ryska militärledningen har erkänt att situationen är svår för ryska trupper som befinner sig i området.

Samtidigt har Kreml vidhållit att den ryska armén kommer att stanna kvar och slåss.

–  Att kriget inte går Rysslands väg i Cherson är tydligt. Enligt obekräftade uppgifter har de ryska styrkorna länge velat lämna regionen med samma namn som staden – men Kreml har sagt nej, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, enligt Expressen med hänvisning till TT.

Uttalande tyder på reträtt

Sergej Surovikin, nyutnämnd befälhavare för Rysslands styrkor i Ukraina, erkände  under gårdagen att situationen i Cherson ”är mycket svår”.

Surovikins tillkännagivande lyfter fram negativa nyheter om den "särskilda militära operationen", vilket är högst ovanligt, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste underrättelserapport.

Britterna framhåller att uttalandet indikerar att något stort är på väg att inträffa.

Sannolikt planerar Ryssland för en storskalig reträtt.

– Det tyder på att de ryska myndigheterna allvarligt överväger ett stort tillbakadragande av sina styrkor från området väster om floden Dnipro, skriver departementet.

En sådan truppförflyttning kommer inte utan risker.

Att transportera soldater och utrustning över den 1 000 meter breda floden innebär ett stort logistiskt problem för ryssarna.

– Eftersom alla permanenta broar har kraftiga skador måste Ryssland med stor sannolikhet att förlita sig på en tillfällig pontonbro och militära färjeenheter, framhåller britterna.

Strategiskt och symboliskt värde

Att befria Cherson från de ryska ockupanterna skulle vara en enorm framgång för Ukrainas väpnade styrkor.

Ett återtagande av staden, som är den enda regionala huvudstaden som Ryssland har tagit i kriget, skulle vara av stort symboliskt värde.

Dessutom är Chersonregionen strategiskt viktig. Regionen ger Ryssland kontroll över Ukrainas södra kust. Moskva har ansträngt sig för att försvara regionens huvudstad.  

– Man tog styrkor från östra Ukraina för att fokusera på försvaret av Cherson. Här slår man alltså mot den bäst bevakade delen av den ryska fronten, säger Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, till DN.

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office 

Text: Redaktionen