UKRAINA: Sällsynt ryskt erkännande

2022 10 19

Sergej Surovikin, nyutnämnd befälhavare för Rysslands styrkor i Ukraina, erkänner att den ryska armén upplever svårigheter på slagfältet.

I en intervju med statliga tv-kanalen Russia-24 beskriver han situationen som ”mycket svår”, rapporterar AFP.

– Fienden ger inte upp sina försök att attackera ryska styrkor, säger generalen enligt nyhetsbyrån.

Samtidigt meddelar Surovikin att en evakuering av civila från staden Cherson i södra Ukraina pågår.

Ukrainas motoffensiv fortsätter att skörda framgång och de ryska ockupanterna pressas tillbaka mot staden. Ryska styrkor har tvingats retirera drygt 20-30 kilometer de senaste dagarna, uppger Reuters.

Lämnar staden

Mycket tyder på att ”slaget om Cherson” snart kommer att inledas.

Kirill Stremusov, biträdande chef för den ryskstödda administrationen i Cherson, bekräftar att det endast handlar om några dagar innan striderna inleds.

– Slutstriden kan börja när som helst, skriver han på Telegram.

Den rysktillsatte guvernören Vladimir Saldo meddelar samtidigt att ockupationsstyret kommer att lämna staden.

Han hävdar även att 50 000-60 000 människor kommer att evakueras till Ryssland och till den vänstra stranden av floden Dnipro under de kommande sex dagarna.

– Den ukrainska sidan förbereder sig inför en storskalig offensiv. Där militären verkar finns det ingen plats för civila, säger Vladimir Saldo enligt Reuters.

Cherson hade en befolkning på cirka 280 000 personer innan Rysslands invasion den 24 februari. En stor del av befolkningen flydde från staden när Moskva inledde sitt anfallskrig.  

Sergej Surovikin

Sergej Surovikin bär smeknamnet ”General Armageddon”.

Han fick smeknamnet efter sina grymma metoder under kriget i Syrien.

Surovikin beordrade attacker mot marknader, skolor och sjukinrättningar och använde sig av brandvapen, pipbomer och klustervapen.

– Han har en lång historia av grymhet och brutalitet, dels mot sina underordnade men kanske mest mot civila, konstaterar analytikern Hugo von Essen, i en intervju med SVT Nyheter.

Foto: Sergej Surovikin, Vladimir Putin, President of Russia Office

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen