UPPGIFTER: Ukraina kan ta tillbaka Krimhalvön

2022 05 18

En källa inom Nato uppger att Ukraina kan vinna tillbaka den förlorade halvön.

För åtta år sedan annekterade Ryssland och Putinregemin Krimhalvön i södra Ukraina. Det var första gången sedan andra världskriget som en europeisk stat erövrade en del av ett annat land.

Nu kan Ukraina vara på väg att återta det område som Ryssland ockuperade 2014, anger en Natokälla till CNN.

Framgångar ligger bakom

Källan arbetar som tjänsteman i Nato och uppger att frågan är uppe för diskussion inom militäralliansen. 

Tjänstemannen menar att Ukrainas senaste framgångar i kriget ligger bakom debatten. Bland annat nådde Ukrainas väpnade styrkor fram till ryska gränsen norr om Charkiv tidigare i veckan.

Även Donbas

Jag tror att de skulle kunna [återta Krim och Donbas], ja. Inte nu, inte snart, men om de kan fortsätta kampen så tror jag det, säger tjänstemannen till CNN.

Avråder från försök

Natokällan ställer sig dock ytterst tveksam till om det vore ett särskilt klokt val av Ukraina att göra ett försök att återta den ryskockuperade halvön så som omständigheterna ser ut för tillfället.

– Jag ifrågasätter om de faktiskt borde kämpa för att få tillbaka sitt territorium, säger tjänstemannen.

Riskerar motreaktion

Anledningen till skepsisen är att han tror att det kan bli en stor motreaktion från lokalbefolkningen, både på Krim och i Donbas, som utgörs av de två regionerna Luhansk och Donetsk. Ukraina består av totalt 27 regioner inklusive de tre specialregionerna Krim, Kyiv och Sevastopol.

Vid annekteringen 2014 bodde över en miljon ryssar på Krim. Halvön delas av flera folkgrupper varav flera pratar det ryska språket.

Ryska motgångar

Ryssland har de senaste dagarna stött på stora motgångar i Ukraina. Under gårdagen kom uppgifter från The New York Times att det ukrainska motståndet är så stort att Putin tvingas backa och kasta in handduken gällande den symboliska regionen Donetsk

Kan ge upp Donbas

Tidningen hänvisar till en rapport från den ansedda amerikanska tankesmedjan ISW, som menar att det inte längre är sannolikt att Ryssland ska klara av att omringa de tiotusentals soldater i regionen som krävs för att kontrollera området. Istället ska fokus nu skiftas till Luhansk, en annan region i öst, rapporterar The New York Times.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen