UPPGIFTER: Två länder undkommer EU:s oljeembargo

2022 05 02

Ungern och Slovakien kan skonas från ett embargo mot rysk olja som förväntas ingå i EU:s sjätte sanktionspaket.

Anledningen är att de två länderna beräknas vara mycket mer beroende av den ryska oljan än övriga EU-länder, rapporterar Reuters.

Uppgifterna bekräftas av två tjänstemän från den Europeiska unionen, skriver nyhetsbyrån.

Två alternativ

Enligt uppgifterna kommer de två länderna erbjudas ett av två möjlig alternativ. Antingen en fullständig immunitet från det planerade oljeembargot, eller en längre övergångsperiod än övriga medlemsländer. 

Beslut i morgon

Ett beslut om ett köpförbud av rysk olja förväntas ingå i det sjätte sanktionspaket som EU-kommissionen ska presentera imorgon, erfar Reuters som tillägger att den ryska oljan förväntas fasas ut från Europa.

Ett totalt importstopp av rysk olja är inte att förvänta.

Vänder sig mot beslutet

Ungern är fortfarande emot ett införande av ett EU-embargo mot rysk olja och gas. Det säger den ungerska regeringens talesperson Zoltan Kovacs till BBC News.

– Den ungerska regeringens inställning till ett olje- och gasembargo har inte förändrats. Vi stöder inte förslaget, säger han.

Är inte överens

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck medger att det inte finns en enighet inom EU om hur ett totalt stopp av import av rysk energi ska se ut.

Han kommenterar ett potentiellt oljeembargo:

– Andra länder är inte där än, och jag tror att vi måste respektera det. När det gäller gas skulle vi (Tyskland) inte heller vara redo, säger han enligt BBC.

Foto: A Lallemand

Text: Redaktionen