JUST NU: Putin anklagas för häleri – Turkiet uppges köpa stöldgods

2022 06 03

Turkiet anklagas för att köpa olagligt spannmål som Ryssland beslagtagit från Ukraina.

I samband med den ryska invasionen av Ukraina har Putins soldater och militärer inte bara försökt ta över städer och mark.  

Även spannmål har blivit föremål för ockupation då blockerade ukrainska hamnar förhindrar transporter ut ur landet. FN har varnat för att den uteblivna exporten kan orsak en global svält

Anklagelser mot Turkiet  

Det hoppas Turkiet förändras i samband med att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besöker landet nästa vecka, uppger en högt uppsatt turkisk tjänsteman till Reuters. 

Men anklagelser riktas redan nu mot Turkiet för att i själva verket lägga vantarna på ukrainskt spannmål – via Ryssland. 

Vill ha internationell hjälp  

Anklagelserna kommer från Ukrainas ambassadör i Turkiet, Vasyl Bodnar, som hävdar att Turkiet är ett av flera länder som köper spannmål som Ryssland har stulit från Ukraina. Det rapporterar Sky News.

Enligt Vasyl Bodnar har han hittills förgäves sträckt ut en hand till turkiska myndigheter och Interpol för att komma till botten med vem det är som ligger bakom transporterna in i turkiskt vatten. 

Enbart Svarta havet skiljer Ukraina och Turkiet åt. 

22 miljoner ton spannmål blockeras 

Hela världen förlitar sig på Ukrainas export av baslivsmedel. 

Just nu uppskattas dock 22 miljoner ton spannmål sitta fast i de ukrainska hamnarna. 

Putin fick afrikanskt besök  

Vladimir Putin själv fick idag besök i Ryssland av Senegals president tillika Afrikanska unionens chef Macky Sall, rapporterar France 24. 

Den senegalesiska ledaren uppmanade då Putin att ta hänsyn till det lidande i afrikanska länder som uppstått som en konsekvens på grund av den uteblivna matexporten, även från Ryssland med anledning av västländernas sanktioner.

Måste “bli medveten” 

Enligt Macky Sall måste Putin “bli medveten” om problemen som nu uppstår i Afrika. 

– Det skapar verkligen allvarliga hot mot livsmedelssäkerheten på kontinenten, säger Sall när ledarna mötte pressen.

Putin: “På Afrikas sida”  

Putin själv hävdade att Ryssland  “alltid står på Afrikas sida”. 

– I det nya utvecklingsstadiet lägger vi stor vikt vid våra relationer med afrikanska nationer, och jag måste säga att detta har haft ett positivt resultat, säger diktatorn enligt France 24. 

Foto: President of Russia Office  

Text: Redaktionen