JUST NU: Varnar för global kris

2022 04 14

Kriget i Ukraina kan leda till en stor global ekonomisk kris.

Det uppger FN i en ny global rapport som redogör för krigets ekonomiska effekter på omvärlden, rapporterar New York Times.

FN varnar för en ”tredimensionell kris”, som kommer att slå hårt mot länders ekonomier, mat- och bränsleförsörjning.

En perfekt storm

 – Vi står nu inför en perfekt storm som hotar att få förödande effekter för många utvecklingsländers ekonomier, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Enligt slutsatser i rapporten riskerar flera länder att gå bankrutt.

– Det kan påverka livet för miljarder människor runt om i världen, skriver FN. 

Har eskalerat

Flera länders finanser har de senaste åren redan befunnit sig under enorma påfrestningar på grund av effekter från den pågående covid-pandemi, såväl som klimatförändringar och andra historiska utmaningar, konstaterar FN i rapporten.

Men efter Rysslands invasion av Ukraina har situationen förvärrats avsevärt på grund av regionens betydelse som en viktig råvaruexporter i kombination med effekter av historiskt hårda sanktioner mot Moskva, som har kastat globala marknader ur balans.

Till exempel producerar Ryssland och Ukraina cirka 30 procent av jordens vete och korn. Några av de fattigaste länderna i världen köper majoriteten av dessa råvaror från Ukraina och Ryssland.

Högst nivåerna någonsin

Som ett resultat av kriget har livsmedelspriserna i världen nått de högsta nivåerna som någonsin registrerats.

Priserna har ökat med 34 procent sedan förra året, konstaterar FN i rapporten.

– Inflationen stiger, köpkraften urholkas, bruttoutsikterna krymper och utvecklingen avstannar och i vissa fall avtar vinsterna. Många utvecklingsekonomier drunknar i skulder, säger António Guterres.

Foto: United Nations Photos resp Steve Knutson

Text: Redaktionen