UPPGIFTER: Sverige går med i militärpakt – med annat land

2023 10 19

Sveriges ansökan till Nato har fortfarande inte ratificerats av Turkiet och Ungern.

Det innebär att Sverige ännu inte är en fullvärdig medlem av militäralliansen – nästan ett och ett halvt år efter att landets ansökan lämnades in.

Inleder försvarspakt

Parallellt med den segdragna Natoprocessen undersöker nu Sverige andra möjligheter till militära samarbeten.

Och man tycks nu ha träffat rätt.

En ny försvarspakt är mycket nära att inledas tillsammans med USA, erfar Svenska Dagbladet.

"I händelse av krig"

Samarbetet det handlar om gäller State Partnership Program (SPP).

En ansökan om att gå med lämnades in från svenskt håll redan i våras och det är USA som bestämmer om Sverige får lov att gå med eller inte.

– Syftet var att skapa bättre förutsättningar för att få stöd av USA i händelse av kris eller krig, bekräftar försvarsminister Pål Jonson (M) för SvD.

Försvarsministern: "Naturligt"

Ansökningen gjordes i skuggan av Natoprocessen och det talades sällan öppet om den.

Men enligt Pål Jonson är det både naturligt och okontroversiellt.

Det ska ses som ett uttryck för Sveriges fördjupade samarbete med USA, där vi går från att vara partner till att bli allierad i Nato, säger ministern och tillägger att det kan ta upp till två år att bli godkända.

Skriver fördjupande avtal

SPP är en del av USA:s nationalgarde och har omkring hundra partnerländer i hela världen, varav Norge är den senaste medlemmen.

I väntan på grönt ljus till Nato tittar dock regeringen även på ytterligare militära samarbeten utöver SPP.

Ett sådant berör Joint Expeditionary Force, ett brittiskt initiativ där Sverige redan är medlem, men där Ulf Kristersson tecknade ett avtal om fördjupat försvarssamarbete i fredags.

Det är ett informellt samarbete som fungerar innan det är riktigt, riktigt allvarligt, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till Dagens Nyheter vid tillfället.

Slutförhandlar

Redan då avslöjade Kristersson att nya avtal med USA är på väg in i slutförhandlingar.

Han syftade då på en uppgörelse som kallas Defence Cooperation Agreement (DCA) och som ska gälla oavsett om Sverige får tillträde till Nato eller ej.

– Norge har ett sådant, Sverige och Finland förhandlar just nu, sade Ulf Kristersson.

Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Putin gör överraskande utspel om Rysslands militär

2025 06 27

Vladimir Putin ger ett överraskande ”besked” om Rysslands militär.

Rysslands krig mot Ukraina och aggressiva retorik mot västvärlden har fått Nato att komma överens om ökade försvarsutgifter.

Det ryska hotet anses vara större än på flera decennier.

Nu kommer dock Rysslands diktator Vladimir Putin med ett överraskande ”besked” – som dock lär mottas med mycket stor skepsis i västvärlden.

Hävdar neddragning

Putin reagerar hånfullt mot Natos beslut att höja målet för försvarsutgifter till 5 procent, rapporterar Reuters.

Det handlar om utgifter som enligt den ryske diktatorn kommer att gå till ”inköp från USA och till att stödja deras militärindustriella komplex”.

Sedan kommer Putins ”besked”, som många lär tvivla starkt på: Ryssland tänker istället minska sina försvarsutgifter från och med nästa år.

– Men nu kommer det viktigaste. Vi planerar att minska försvarsutgifterna. För oss planerar vi för detta nästa år och året därpå, under den kommande treårsperioden, säger Putin, enligt nyhetsbyrån.

Anklagar Europa

Ryssland har stora ekonomiska problem och kan därför behöva minska sina utgifter.

Trots det lär Putins besked mottas med stor skepsis bland västerländska ledare.

Det finns i nuläget inte mycket som talar för att Ryssland vill ha fred i Ukraina, och i väst lär man fortsätta utgå ifrån att Putin vill stärka sitt krigsmaskineri mer och mer.

Men Putin hävdar alltså att Ryssland troligtvis kommer att minska sina försvarsutgifter de kommande tre åren. Det är ännu inte bestämt, men allt pekar i den riktningen, enligt diktatorn.

– Och Europa funderar på hur man kan öka sina utgifter, tvärtom. Så vem förbereder sig för någon form av aggressiva åtgärder? Vi eller de? frågar sig Putin, enligt nyhetsbyrån.

Uppskattar Trump

Trots den aggressiva retoriken mot västvärlden, passar Vladimir Putin på att uttrycka sin uppskattning för USA:s president Donald Trump.

Putin berömmer Trumps ansträngningar för att få slut på kriget, men fäller samtidigt en lite syrlig kommentar om Trumps förhoppningar om att kriget ska få ett snabbt slut.

– Han sade nyligen att det visade sig vara svårare [att få slut på kriget] än det verkade utifrån. Ja, det är sant, säger Vladimir Putin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trump sätter hård press på allierad – ”Tiden är inne”

2025 06 27

Donald Trump vill att en allierad ska ingå ett avtal.

USA:s president Donald Trump har sagt att han vill vara en fredsmäklande president som ”stoppar alla krig”.

Nu sätter Trumpadministrationen press på en av USA:s allierade.

Trump menar att tiden är inne för att få ett slut på ett av de krig som just nu pågår.

”Tiden är inne”

Efter att Israel ingått vapenvila med Iran, vill nu Trumpadministrationen att landet ska nå en uppgörelse om vapenvila med Hamas, rapporterar Newsweek.

Donald Trump försöker sätta press på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och hoppas på att kunna tvinga fram både en vapenvila och så småningom en långvarig fredsuppgörelse avseende Gaza.

– En överenskommelse är mycket möjlig, säger en person med insyn i förhandlingarna till tidningen.

Donald Trump anser att det nu är rätt tidpunkt att få slut på kriget i Gaza.

– Presidenten arbetar mycket hårt med att övertyga israelerna om att tiden är inne, nu när de är klara med Iranfrågan, säger källan.

Vill nå permanent lösning

I USA:s senaste kända förslag till uppgörelse handlar det om en 60 dagar lång vapenvila.

Men Trump strävar också efter en mer permanent fredsuppgörelse.

– Han hoppas att de 60 dagarna ska leda till en lösning, frigivning av alla gisslan och ett permanent eldupphör som kan leda till förhandlingar om framtiden för ett fredsavtal mellan Israel och Palestina, säger källan till tidningen.

Donald Trump fattade nyligen beslutet att angripa Iran, och därefter har det kommit till en vapenvila mellan Israel och Iran. Nu hoppas presidenten, som har sagt sig vilja gå till historien som en fredsmäklare, att han ska kunna pressa Israel till att också avsluta kriget i Gaza.

Israel har sagt sig vara intresserade av att snart få till en vapenvila Gaza.

Representanter för Hamas har också sagt att det pågår intensiva kontakter med medlare för att eventuellt uppnå ett avtal om vapenvila.

Trump, som sägs drömma om Nobels fredspris, har i veckan uttryckt förhoppningar om att kriget i Gaza snart kan ta slut, och menar att det i så fall är mycket tack vare USA:s agerande.

– Jag tycker att stora framsteg görs i Gaza. Jag tror att på grund av den här attacken vi utförde kommer vi att få mycket goda nyheter, sade Donald Trump på onsdagen, enligt tidningen.

Foto: White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sina bilder

Text: Redaktionen