UPPGIFTER: Svenska kronan får ett jättelyft – “betydande comeback”

2023 10 16

Sveriges valuta är på väg att resa sig med besked.

Under lång tid har det rapporterats om hur den svenska kronan blivit allt svagare.

Att kronan varit så låg i förhållande till euron och dollarn har också varit en av Riksbankens starkaste drivkrafter till att höja räntan i syfte att bekämpa inflationen.

– Det finns en risk att kronans genomslag på prisökningarna är större i nuvarande situation med hög inflation, kommunicerade myndigheten exempelvis när man höjde räntan i somras.

"Betydande combeback"

Men prognosen är att kronan går mot ljusare tider.

Och de allra senaste uppgifterna kommer inte från vem som helst.

Multinationella jättebanken Citis globala chefsekonom Nathan Sheets är övertygad om att Sveriges valuta har mycket goda utsikter framför sig.

– Jag tror på en betydande combeback för kronan, säger han till Dagens industri.

"En uppstuds"

Chefsekonomen pekar på att euroområdets konjunktur och inflation döms svalna i början av nästa år.

När marknaden då börjar blicka framåt mot räntesänkningar från Europeiska centralbanken bör det innebära goda nyheter för den svenska valutan.

– En sådan miljö bör ge stöd till uppstuds för kronan, säger Nathan Sheets.

Pressen miunskar

Nathan Sheets får medhåll även på hemmaplan här i Sverige.

Enligt Robert Boije, SBAB:s chefsekonom, poängterar också att inflationen sjunker i omvärlden, Norge och länder som har euro som valuta.

Det minskar pressen på kronans växelkurs – och får en följdeffekt även hos Riksbankens räntebesked.

– Så det som talar för en höjning är att inflationen var lite högre än väntat. Det som talar emot är att lägre inflation i omvärlden minskar pressen på kronkursen, säger Robert Boije till Dagens Nyheter.

Riksbanken kan ha gjort fel

För två veckor sedan gick Riksbanken ut med att myndigheten eventuellt kan ha missbedömt den verkliga effekten av en svag krona.

– En hel del talar för att genomslaget från en svag växelkurs till stigande inflation kan vara större än vad vi tidigare räknat med, framhöll riksbankschefen Erik Thedéen enligt protokollet från det senaste räntemötet.

Brittiska analysföretaget Oxford Economics har dock tonat ned oron om att Riksbanken bidrar till en försvagning av kronan av någon avgörande kaliber.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen