Riksbanken varnar – kan ha gjort fel
2023 10 03
Ett stort orosmoln har blåst upp för Riksbanken.
Vid flera tillfällen har den svenska kronans svaga status pekats ut som den drivande faktorn bakom Riksbankens räntehöjningar.
– Kronans utveckling under de senaste åren med den trendmässiga försvagningen på senare tid är inte välkommen när det gäller att bekämpa inflationen, sade exempelvis riksbankschefen Erik Thedéen till Dagens industri tidigare i år.
Kan ha missbedömt
Att den svaga kronan är en betydande riskfaktor för ökad inflation togs också upp av Riksbankens ledamöter vid det senaste räntemötet alldeles nyligen.
Men vid samma möte lyftes också ett eventuellt misstag från myndighetens sida: Riksbanken kan ha missbedömt den verkliga effekten av en svag krona.
– En hel del talar för att genomslaget från en svag växelkurs till stigande inflation kan vara större än vad vi tidigare räknat med, framhåller Erik Thedéen enligt mötesprotokollet.
– Det utgör en uppåtrisk för vår inflationsbedömning.
Varningen: får inte fortsätta nedåt
Erik Thedéen varnar samtidigt för att den svenska valutan nu inte får lov att fortsätta vända nedåt – annars är inflationsmålet på en tvåprocentig ökning per år för KPIF i fara.
– För att vi ska kunna nå vårt inflationsmål inom rimlig tid är det därför viktigt att kronan inte ytterligare försvagas, uttrycker riksbankschefen i samma protokoll.
Tappade fem öre
Efter Riksbankens protokollpublicering från det senaste penningpolitiska mötet tappade den svenska kronan omkring fem öre till 11,57 kronor per euro.
Detta efter att för bara några dagar sedan ha stärkts mot såväl euron som dollarn.
– Om man tittar på veckan så har kronan stärkts ganska mycket. Det rör sig om ungefär 45 öre mot euron. Och det är ganska mycket om man ser att det bara är en vecka, sade SEB:s valutastrateg Amanda Sundström till Sveriges Radio i fredags.
Trycker är högt
För att nå målet på 2 procent inom “rimlig tid” och för att få inflationen att sjunka beslöt Riksbanken i slutet av september att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 4 procent.
Och myndighetens bedömning är att inflationstrycket fortfarande är högt – fallet nyligen förklaras av en kraftig nedgång i energipriser.
– Ledamöterna betonade riskerna med den fortsatt höga underliggande inflationen och den svaga kronan, framhåller Riksbanken på sin hemsida idag.
Foto: Johanna Hanno
Text: Redaktionen