UPPGIFTER: Svensk tillfångatagen av ryska soldater – Pekas ut som fiendesoldat

2022 07 05

En svensk man som påstås ha stridit för Ukrainas armé har tillfångatagits av den ryska diktaturens soldater.

Det framgår av uppgifter från den ryska regimens nyhetsbyrå Tass .

Anklagas för att vara legosoldat

– Den svenska medborgare som gav upp vid Azovstals stålfabrik i Mariupol nekar till anklagelserna, rapporterar den ryska nyhetsbyrån.

Anklagelserna går ut på att svensken ska ha stridit  för Ukrainas Väpnade Styrkor – som får vapenstöd av Sveriges regering – som en legosoldat.

Fejkad lydstat

– Som legosoldat på territoriet för Donetsk Folkrepublik DPR uppger en källa inom folkrepublikens försvar, rapporterar Tass.

Donetsk Folkrepubliken är en påhittad stat som i själva verket utgör en fejkad manöver av Rysslands diktator i hans försök att annektera och stjäla delar av Ukrainas land.

Hans plan är att göra om regionerna till uppstyckade lydstater under Moskvas kontroll.

Svensk utsatt för förhör

Den gripna svensken skall ha utsatts för någon form av förhör.

– Under förhöret skall svensken ha hävdat att han vare sig hade skjutit eller deltagit i stridsoperationer, uppger ryskstödda separatistkällor för Tass.

Svensken skall ha anklagats för att ha brutit mot lydstatens brottslagar om legosoldater, artikel 430.

Dömdes till döden

Två brittiska män som har anklagats för samma sak nyligen dömdes till döden men de skall fortfarande vara i livet då straffet ännu inte verkställts.

Fallen har skapat stor uppståndelse i Storbritannien.

Flera svenskar på plats

Svenska frivilligarbetare i Ukraina har tidigare berättat att de är oroliga för att tillfångatas av de ryska soldaterna.

“Sten”, som inte vill gå ut med sitt verkliga namn, arbetar på frivillig basis som militärsjukvårdare i krigets Ukraina sedan mars då han sade upp sig från sitt jobb i Sverige och åkte ned till frontlinjen.

Han har tidigare berättat om sin oro för att bli upptäckt av ryska styrkor och i förlängningen avrättad, har Sveriges Radio rapporterat.

Har aldrig skjutit tillbaka

– Om jag blir tillfångatagen av ryska styrkor kommer jag förmodligen dömas till döden. De skulle se mig som en legosoldat fastän jag är här helt frivilligt, sa han till radion.

Han uppgav att han ständigt är beväpnad och har blivit beskjuten flera gånger, men hittills aldrig avfyrat tillbaka.

Läs mer här om de frivilliga svenskarna som är på plats i Donbas för att stödja Ukrainas kamp för frihet.

Text: Redaktionen