KRIGET I UKRAINA: Svensk fruktar att bli avrättad av Ryssland

2022 06 23

Frivilligarbetare i kriget lever med risken att bli tillfångatagen av ryska styrkor.

“Sten”, som inte vill gå ut med sitt verkliga namn, arbetar på frivillig basis som militärsjukvårdare i krigets Ukraina sedan mars då han sade upp sig från sitt jobb i Sverige och åkte ned till frontlinjen.

Men hans arbete präglas av en konstant rädsla av att bli upptäckt av ryska styrkor och i förlängningen avrättad, rapporterar P3 Nyheter vid Sveriges Radio.

Britter dömdes till döden

Sten arbetar bland annat i Donbas-regionen i östra Ukraina. Samma region där två britter och en marockansk medborgare, som stred för Ukraina, tillfångatogs och sedermera dömdes till döden i Ryssland i början av juni, enligt The Guardian.

– När det här kom ut med dödsstraffen så cementerades det man misstänkte, att de ryska styrkorna helt struntar i internationell lag, säger Sten till SR.

Riskerar samma öde

Domen mot britterna och marockanen upprör Sten som är övertygad om att han riskerar samma öde om han hamnar i ryssarnas händer.

– Om jag blir tillfångatagen av ryska styrkor kommer jag förmodligen dömas till döden. De skulle se mig som en legosoldat fastän jag är här helt frivilligt, säger han.

Är beväpnad

Sten ska den närmaste månaden befinna sig vid fronten i Donbas, där det för närvarande pågår intensiva strider.

Han uppger till SR att han ständigt är beväpnad och blivit beskjuten flera gånger, men hittills aldrig avfyrat tillbaka.

Måste vara anonyma

Frivilliga från hela världen har begett sig till Ukraina för att strida mot den ryska invasionen. 

SVT har träffat en annan svensk, “Johan”, som också vill vara anonym. Anledningen till att varken Johan eller Sten vill gå ut med sina namn är för att båda har en bakgrund inom försvaret, och att strida för en annan nation kan ställa till problem i karriären framöver.

Vill fira seger med Ukraina

Det var drivet att vara en del av den ukrainska framgången som sporrade Johan att säga upp sig och åka ned till Ukraina.

– Jag kände sådan beundran för den ukrainska armén och befolkningen, säger han till SVT.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen