KRIGET I UKRAINA: Svensk fruktar att bli avrättad av Ryssland

2022 06 23

Frivilligarbetare i kriget lever med risken att bli tillfångatagen av ryska styrkor.

“Sten”, som inte vill gå ut med sitt verkliga namn, arbetar på frivillig basis som militärsjukvårdare i krigets Ukraina sedan mars då han sade upp sig från sitt jobb i Sverige och åkte ned till frontlinjen.

Men hans arbete präglas av en konstant rädsla av att bli upptäckt av ryska styrkor och i förlängningen avrättad, rapporterar P3 Nyheter vid Sveriges Radio.

Britter dömdes till döden

Sten arbetar bland annat i Donbas-regionen i östra Ukraina. Samma region där två britter och en marockansk medborgare, som stred för Ukraina, tillfångatogs och sedermera dömdes till döden i Ryssland i början av juni, enligt The Guardian.

– När det här kom ut med dödsstraffen så cementerades det man misstänkte, att de ryska styrkorna helt struntar i internationell lag, säger Sten till SR.

Riskerar samma öde

Domen mot britterna och marockanen upprör Sten som är övertygad om att han riskerar samma öde om han hamnar i ryssarnas händer.

– Om jag blir tillfångatagen av ryska styrkor kommer jag förmodligen dömas till döden. De skulle se mig som en legosoldat fastän jag är här helt frivilligt, säger han.

Är beväpnad

Sten ska den närmaste månaden befinna sig vid fronten i Donbas, där det för närvarande pågår intensiva strider.

Han uppger till SR att han ständigt är beväpnad och blivit beskjuten flera gånger, men hittills aldrig avfyrat tillbaka.

Måste vara anonyma

Frivilliga från hela världen har begett sig till Ukraina för att strida mot den ryska invasionen. 

SVT har träffat en annan svensk, “Johan”, som också vill vara anonym. Anledningen till att varken Johan eller Sten vill gå ut med sina namn är för att båda har en bakgrund inom försvaret, och att strida för en annan nation kan ställa till problem i karriären framöver.

Vill fira seger med Ukraina

Det var drivet att vara en del av den ukrainska framgången som sporrade Johan att säga upp sig och åka ned till Ukraina.

– Jag kände sådan beundran för den ukrainska armén och befolkningen, säger han till SVT.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen