UPPGIFTER: Stort bakslag för Rysslands diktator

2023 04 06

Rysslands diktator Vladimir Putin har misslyckats med att övertyga Kina om att utöka sitt stöd till det ryska anfallskriget i Ukraina.

Den bedömningen gör den amerikanska tankesmedjan Institute for the Sudy of War i sin senaste lägesuppdatering från kriget.

Tankesmedjan hänvisar till ett uttalande som Kinas EU-ambassadör Fu Cong nyligen gjorde.

Under onsdagen tonade ambassadören ner relationen mellan Peking och Moskva när han fick frågor  om ett gemensamt uttalande som Putin och Kinas ledare Xi Jinping gav i februari 2022.

Diktatorerna framhöll då att det rysk-kinesiska samarbetet ”saknar gränser”.

Över ett år senare väljer Kina att tona ner betydelsen av uttalandet.

– Budskapet har feltolkats. Det är rent retoriskt, säger Fu Cong enligt ISW.

Samtidigt betonar EU-ambassadören att Kina inte stödjer Rysslands anfallskrig och utesluter att Peking förser den ryska armén med vapen.

Bakslag för Putin  

ISW beskriver Fu Congs uttalande som en motgång för Ryssland och diktatorn Putin.

– Uttalandet överensstämmer med vår bedömning om att Putin inte lyckats få det stöd från Kina som han hoppades på när han träffade president Xi Jinping i Moskva mellan 20 och 22 mars, framhåller tankesmedjan.

ISW nämner även att Putins senaste möte med 17 ryska diplomattoppar tyder på att diktatorn inte lyckats övertyga Peking om att utöka sitt stöd till hans krig i Ukraina.

Under mötet valde Putin att lyfta fram Rysslands goda relation till Syrien och Sydostasiatiska nationers förbund.

– Kina nämndes inte överhuvudtaget, skriver ISW.

Macron ska övertyga Xi Jinping

Kinas stöd är även intressant för västvärlden. 

I dag, torsdag, flyger Frankrikes president Emmanuel Macron till Peking  för att träffa Xi Jinping.

Resan beskrivs som ett ambitiöst diplomatiskt uppdrag, rapporterar nyhetssajten Politico.

– Macron hoppas att han ska kunna övertyga Xi Jinping att ta avstånd från Ryssland och i stället få kineserna att inta en roll som medlare i kriget, skriver nyhetssajten och tillägger att det dock är oklart vilket inflytande Macron har.

Kort innan Rysslands invasion av Ukraina höll Macron långa samtal med Putin.

Trots Macrons medlingsförsök valde den ryska diktatorn att inleda en fullskalig invasion.

Kriget har nu pågått i över ett år och har skördat hundratusentals människoliv.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen