UPPGIFTER: Stor oro inom Nato – ett land kan komma att lämna
2024 09 05
Det stormar kring ett av Natos största och viktigaste medlemsländer.
Turkiet, som har en av militäralliansens största försvarsstyrkor, är på väg att fatta ytterligare ett kontroversiellt beslut.
Detta efter förra veckans besked om att Turkiet har lämnat in en officiell ansökan till BRICS-gruppen – ett ekonomisk samarbete med flera västfientligt inställda länder som Ryssland, Kina och Iran.
Nu uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet även vill gå med i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) – en organisation som grundades av bland annat Ryssland och Kina.
SCO samarbetar både inom ekonomiska- och försvarspolitiska områden.
Enligt uppgifter till Newsweek har beskedet skapat stor oro inom Nato.
– Det har väckt oro över huruvida Turkiets medlemskap i Nato, vars största säkerhetsfokus är invasionen av Ukraina, är förenligt med att vara med i ett block som leds av landet (Ryssland) som startade invasionen, rapporterar den amerikanska tidskriften.
Experten: Går inte att kombinera
Sinan Ciddi, Turkietkännare vid den Washington-baserade tankesmedjan Foundation for Defense of Democracies (FDD), reagerar på uppgifterna om Turkiets nya ansökan.
Enligt experten går det inte att kombinera ett medlemskap i SCO med ett medlemskap i Nato.
– Att gå med i SCO är ett ”stort nej” för ett Natoland. Det är två ömsesidigt motsatta organisationer, säger han till Newsweek.
Viktig spelare
Turkiets flört med världens diktaturer är en svårhanterlig situation för Nato.
Turkiet är en viktig Natomedlem.
Landets krigsmakt är den näst största stående styrkan i försvarsalliansen, efter USA, och Turkiets geostrategiska läge vid Svarta havet är viktigt för Nato.
USA har även två flygbaser i Turkiet och förvarar kärnvapen i landet.
Under Erdogans styre har Turkiet testat Natos och USA:s tålamod vid flera tillfällen. Bland annat har landet köpt in ett rysktillverkat luftvärnssystem, vilket fått USA att införa vissa sanktioner.
Turkiets val att bromsa Sveriges Natoansökan har även väckt skapat stor irritation bland försvarsalliansens medlemmar.
Foto: Nato
Text: Redaktionen