UPPGIFTER: Skarp vändning i Natofrågan

2023 05 24

Sverige kan komma att ansluta sig som full medlem i Nato tidigare än vad som rapporterats.

Häromdagen framkom att Sverige siktar på att ingå fullt medlemskap i militäralliansen lagom till toppmötet i Washington, USA, i april 2024.

Men källor till regeringen slår tillbaka dessa uppgifter, erfar Expressen.

– Det är otroligt märkligt och inte vad vi tror. Uppgifterna kommer inte från regeringen, framhåller en källa med insyn till tidningen.

Fullt fokus är istället på att vara medlem i samband med Natomötet i Vilnius i juli i år.

Inleder "offensiv"

De närmaste veckorna bedöms bli helt avgörande.

Regeringen inleder därför vad som beskrivs som en “diplomatisk offensiv” – något som enligt Expressen motsäger självsäkerheten i att bli medlem redan i sommar.

Men även utrikesminister Tobias Billström (M) avfärdar att Sverige skulle arbeta för ett medlemskap först nästa år.

Det finns “ingen substans" i det, framhåller ministern.

– Jag vill också betona vikten av att vi i detta läge har stor vaksamhet mot desinformation och påverkansoperationer riktade mot Sverige, uttrycker han till Expressen.

Kräver "plan B"

Rapporterna från tidigare i veckan om att Sveriges Natomedlemskap skulle dröja ytterligare skakade om oppositionen som krävde en “plan B” från regeringen.

Ska det här vara ett gemensamt projekt för Sverige måste regeringen sätta sig ner med oss och prata klartext om vad man håller på med, uppmanade Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister och numera Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson, till SVT igår.

"Vill inte spekulera"

Uppgifterna om ett medlemskap först i april nästa år kom inledningsvis från Dagens Nyheter.

Nuvarande försvarsminister, Pål Jonson (M), ville dock inte kommentera någon deadline i processen.

– Jag vill inte spekulera om utvecklingen bortanför Vilnius, sade han till tidningen i måndags.

Ungern: "Enormt dålig relation"

Nyligen har även Turkiet och Ungern, de två bromsklossarna i Sveriges Natoansökan, uttalat sig om Sverige och det framtida medlemskapet.

– Vi är inte redo för Sverige just nu. För ett Natoland borde ha en stark ställning när det kommer till att bekämpa terrorism, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till CNN förra veckan.

– Den politiska relationen mellan Ungern och Sverige är enormt dålig. Vi vill inte importera konflikter i Nato, sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán enligt Reuters så sent som igår.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Ökning med 200 procent” – svenskar vallfärdar till paradisö

2025 07 08

Det ostadiga sommarvädret får svenska folket att packa resväskan.

Många svenskar väljer att bege sig till sydligare breddgrader.

Det visar färsk statistik från Ving.

Enligt bolaget är flygplanen fullbokade sedan midsommarhelgen.

De kommande veckorna har researrangören 33 procent färre platser kvar att sälja från den största avreseflygplatsen, Arlanda, jämfört med samma period i fjol.  

Rusning till paradisö: ”Ökning med 200 procent”

I synnerhet har bokningarna ökat till grekiska resmål.

Kos är den populäraste destinationen av alla. Jämfört med samma period i fjol har bokningarna till paradisön ökat med hela 200 procent.

– Senaste veckorna har bokningarna till våra grekiska resmål ökat med 25 procent senaste tre veckorna där Kos sticker ut med en ökning på 200 procent och Thassos med 40 procentberättar Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

Pellvik kopplar uppgången till den svala inledningen på sommaren i Sverige.

– När den svenska sommaren sviker blir ”ta mig härifrån-effekten” tydlig och är det något som vi vet genererar reslust så är det just ostadigt väder. De kommande två veckorna har vi endast ströplatser kvar på våra sista minuten-resor. Så vill man i väg måste man hugga snabbt nu. Vi ser ett högt tryck till samtliga destinationer i Medelhavet.

LÄS MER: Ryska turister erbjuds oväntad resa – prislappen: 28 000 kronor

Höstresorna ökar också

Klassiska resmål som Mallorca, Turkiet, Rhodos, Kreta och Cypern väcker också stort intresse, både under sommaren och hösten.

– Sommarresorna är det stora dragplåstret just nu, men vi ser också att resesuget spiller över på våra höst- och vinterresor. Det är tydligt att många redan nu vill försäkra sig om en resa framåt, i synnerhet inför skolloven där platserna försvinner snabbast, säger Claes Pellvik.

Senaste veckorna noterar vi en dryga 10-procentig ökning jämfört med i fjol och fortsätter det ostadiga vädret kommer den takten bara att öka

Foto: C. Klose

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Hamstra tre produkter” – tung uppmaning till Sverige

2025 07 08

EU-kommissionen uppmanar alla länder i unionen att förbereda sig inför nästa hälsokris.

Samtliga medlemsländer, inklusive Sverige, uppmanas att hamstra läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Det visar ett utkast av EU:s strategi för medicinska motåtgärder, som Politico har tagit del av.

Enligt tidningen uppmanas EU-länderna att förvara medicinsk utrustning på strategiskt utvalda platser, upprätta listor med läkemedel som ska hamstras och stärka samarbetet mellan civila och militära myndigheter för att förbereda sig för nästa hälsokris.

– Kommissionen kommer under tredje kvartalet 2025 att föreslå en lista över medicinska motåtgärder som bör lagerhållas. Därefter kommer man att undersökta hur mycket av varje produkt som behöver hamstras och vilka som kan vara lämpliga för förhandsköp, rapporterar Politico.

Virus, sjukdomar och nukleära hot

I dokumentet pekar EU-kommissionen ut flera scenarier som kan leda till nästa hälsokris.

Det handlar om farliga virus och sjukdomar, men också om så kallade CBRN-hot – det vill säga kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot.

– Med denna strategi strävar EU efter att stärka sin beredskap för nästa hälsokris genom att säkerställa tillgång till medicinska skyddsåtgärder hela tiden, står det i utkastet.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

100 miljoner euro till investeringsprogram

Fullständiga färdplaner kommer att vara på plats senast 2026. Bland annat kommer EU att upprätta en lista över särskilt prioriterade läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Dessutom vill man fördubbla bidraget till Hera Invest – ett investeringsprogram som stöds av Europeiska investeringsbanken.

Programmet ger lån till små och medelstora företag som utvecklar läkemedel och produkter som skyddar folkhälsan vid smittoutbrott och kriser.

I dag uppgår Hera Invests budget till 100 miljoner euro. Den nya satsningen innebär att budgeten kommer att uttökas till 200 miljoner euro.

Foto: S. Ray

Text: Redaktionen