UPPGIFTER: Skarp vändning i Natofrågan

2023 05 24

Sverige kan komma att ansluta sig som full medlem i Nato tidigare än vad som rapporterats.

Häromdagen framkom att Sverige siktar på att ingå fullt medlemskap i militäralliansen lagom till toppmötet i Washington, USA, i april 2024.

Men källor till regeringen slår tillbaka dessa uppgifter, erfar Expressen.

– Det är otroligt märkligt och inte vad vi tror. Uppgifterna kommer inte från regeringen, framhåller en källa med insyn till tidningen.

Fullt fokus är istället på att vara medlem i samband med Natomötet i Vilnius i juli i år.

Inleder "offensiv"

De närmaste veckorna bedöms bli helt avgörande.

Regeringen inleder därför vad som beskrivs som en “diplomatisk offensiv” – något som enligt Expressen motsäger självsäkerheten i att bli medlem redan i sommar.

Men även utrikesminister Tobias Billström (M) avfärdar att Sverige skulle arbeta för ett medlemskap först nästa år.

Det finns “ingen substans" i det, framhåller ministern.

– Jag vill också betona vikten av att vi i detta läge har stor vaksamhet mot desinformation och påverkansoperationer riktade mot Sverige, uttrycker han till Expressen.

Kräver "plan B"

Rapporterna från tidigare i veckan om att Sveriges Natomedlemskap skulle dröja ytterligare skakade om oppositionen som krävde en “plan B” från regeringen.

Ska det här vara ett gemensamt projekt för Sverige måste regeringen sätta sig ner med oss och prata klartext om vad man håller på med, uppmanade Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister och numera Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson, till SVT igår.

"Vill inte spekulera"

Uppgifterna om ett medlemskap först i april nästa år kom inledningsvis från Dagens Nyheter.

Nuvarande försvarsminister, Pål Jonson (M), ville dock inte kommentera någon deadline i processen.

– Jag vill inte spekulera om utvecklingen bortanför Vilnius, sade han till tidningen i måndags.

Ungern: "Enormt dålig relation"

Nyligen har även Turkiet och Ungern, de två bromsklossarna i Sveriges Natoansökan, uttalat sig om Sverige och det framtida medlemskapet.

– Vi är inte redo för Sverige just nu. För ett Natoland borde ha en stark ställning när det kommer till att bekämpa terrorism, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till CNN förra veckan.

– Den politiska relationen mellan Ungern och Sverige är enormt dålig. Vi vill inte importera konflikter i Nato, sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán enligt Reuters så sent som igår.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen