UPPGIFTER: Säkerhetsläget påstås förvärrat – kräver SD-åtgärd

2023 01 31

I eftermiddag samlas regeringen, Sverigedemokraterna och samtliga oppositionspartier.

Detta efter att statsminister Ulf Kristersson (M) i fredags skickat ut en inbjudan med “hög prioritet” för att informera om säkerhetsläget kopplat till den senaste tidens hotuveckling mot Sverige.

Påstås förvärra säkerhetsläget

I samband med mötet framkommer stor irritation bland oppositionen kring statsministern och hans agerande hittills, uppger källor till Göteborgs-Posten.

Bland annat påstås att Kristersson själv förvärrat säkerhetssituationen när han exempelvis varnat för bojkott av svenska varor – vilket också följde därefter.

– Han blottar ju varje steg vi tar, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

– Kristersson själv förvärrar läget med sina uttalanden, han måste lära sig att väga sina ord på guldvåg.

Krav på SD-åtgärd

Inför eftermiddagens möte uppges Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att upprepa kraven om att Ulf Kristersson måste vidta åtgärder gällande Sverigedemokraterna.

Det handlar enligt uppgifter till GP om att statsministern måste klippa banden helt med partiet.

En uppmaning som S-ledaren gått ut med även vid tidigare tillfällen.

– Ulf Kristersson bör ta sig en rejäl funderare på om Sverigedemokraterna är det bästa partiet att luta sig mot i den här situationen, sade Andersson till Dagens Nyheter förra veckan.

"Inte bra med öppet ordkrig"

Uttalandet, och kraven som uppges återupprepas idag, baseras bland annat på SD:s kritik mot hur regeringen uttryckt sig efter exempelvis koranbränningen i Stockholm.

– Det är inte bra att det nu är öppet ordkrig mellan statsministern och partiledaren i det största partiet i regeringsunderlaget samtidigt som det är en så upptrissad stämning, sade Magdalena Andersson.

Pekar ut SD som säkerhetsrisk

Under helgen och början av veckan har flera toppolitiker riktat kritik mot SD för att medvetet sätta Sveriges säkerhet på spel.

Bland annat pekade Centerpartiets partiledarkandidat Muharrem Demirok ut en programledare i Sverigedemokraternas egen tv-kanal som ska ha medverkat i förberedelserna till Rasmus Paludans agerande i Sverige.

Även avgående paritledare Annie Lööf (C) har uttryckt sig i liknande termer.

– Man (SD, red. anm) uppmuntrar nu till att fortsätta koranbränningar på bästa sändningstid i Aktuellt, som leder till att det blir svårare för Sverige att gå med i Nato, säger hon till Sveriges Radio idag.

SD förnekar

Sverigedemokraterna har förnekat kopplingar mellan personal på deras webb-tv och Paludans koranbränning.

Angående uppgifterna om Magdalena Anderssons krav på att M måste klippa bandet med partiet har GP sökt Ulf Kristerssons pressekreterare, som inte återkommit.

Foto: Magnus Liljegren respektive Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen