UPPGIFTER: Ryssland vädjar till självmordsbenägna

2023 03 07

Ryssland lider enorma förluster på slagfältet i Ukraina.

Den ryska armén uppges ha förlorat fem gånger fler soldater än Ukraina i striderna om staden Bachmut, rapporterar CNN med hänvisning till en källa inom Nato.

Ukraina uppskattar att 150 000 ryska soldater har dödats.

Västerländska källor rapporterar om mindre, men likväl stora ryska förluster.

Fångar och reservister

Kreml har redan tagit till flera desperata åtgärder för att täcka upp för förlusterna.

I september 2022 beordrade den ryska diktatorn Vladimir Putin att 300 000 reservister ska mobiliseras och skickas till Ukraina.

Den paramilitära ryska Wagnergruppen har dessutom rekryterat tusentals fångar från ryska fängelser.

Nu uppges Ryssland inleda ännu en kontroversiell rekryteringsprocess.

En psykiatriker i Moskva, med nära band till Kreml, har börjat uppmana självmordsbenägna män att ta värvning i den ryska armén och bege sig till fronten i Ukraina, rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW.

– Om du offrar dig själv, så gör det åtminstone för den gemensamma saken, uppges psykiatrikern har sagt till sina patienter, enligt en ung rysk man som uppsökt honom för behandling.

– I stället för att hjälpa mig föreslog han att jag skulle fundera på om jag ville bli ett ”meningslöst lik” eller ”dö för den gemensamma saken och segerns skull”, berättar patienten i ett inlägg på Twitter.

Flera nya rekryteringskampanjer

Utöver psykiatrikerns rekryteringskampanj uppges flera aktörer knutna till Putinregimen ha inlett nya värvningsförsök, rapporterar ISW.

– Vissa lokala tjänstemän har börjat inrätta nya militära rekryteringscenter och ryska Telegramkanaler har börjat annonsera  för rekrytering, skriver tankesmedjan.

Det är första gången sedan september 2022 som omfattande rekryteringskampanjer återigen börjar ta form i Ryssland.

– Det indikerar att Kreml börjar få slut på stridsberedda reservister och därmed kan få problem att fortsätta offensiverna i Bachmut och runt Vuhledar i Luhansk-regionen, uppger ISW.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen