UPPGIFTER: Ryssland planerar brutal aktion

2022 10 21

Ukrainas president Volodymyr Zelensky varnar för att Ryssland har minerat den stora dammen Kachovka, nära Cherson i södra Ukraina. 

I ett samtal med EU-ledare hävdar han att ockupanterna planerar att spränga dammen, vilket skulle orsaka förödande konsekvenser, rapporterar Politico.

Om dammen skulle förstöras kan mer än 80 bosättningar, inklusive hamnstaden Cherson, drabbas av ”snabba översvämningar”, framhåller Zelensky enligt nyhetssajten.

Hundratusentals människor riskerar att drabbas. Dammen uppges innehålla 18 miljoner kubikmeter vatten.

– Enligt vår information har Ryssland redan förberett allt för att genomföra den här terroristattacken. Ryssland försöker medvetet utlösa en storskalig katastrof i södra Ukraina, säger Zelensky enligt Politico.

Vill överskugga reträtt

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, har tidigare i veckan varnat för att ryska trupper planerar att spränga dammen för att sedan skylla på Ukraina. Tankesmedjan hänvisar till uttalanden från den ryska befälhavaren  Sergej Surovikin som hävdat att Ukraina planerar att spränga dammen.  

–  Kreml skulle kunna försöka utnyttja en operation under falsk flagg för att överskugga nyheten om en tredje förödmjukande reträtt för ryska styrkor, denna gång från västra Cherson, skriver ISW och tillägger:

– Ryska myndigheter avser sannolikt med varningarna att lägga en grund för ryska styrkor att förstöra dammen för att sedan skylla på Ukraina för de efterföljande skadorna och förlusterna av människoliv. Samtidigt som de kan utnyttja översvämningarna för att retirera längre söderut.

Planerar för reträtt

I går, torsdag, uppgav det brittiska försvarsdepartementet att ryska styrkor planerar för en storskalig reträtt från staden Cherson.

General Sergej Surovikin erkände  i onsdags att situationen i regionen ”är mycket svår”.

– Surovikins tillkännagivande lyfter fram negativa nyheter om den "särskilda militära operationen", vilket är högst ovanligt. Det tyder på att de ryska myndigheterna allvarligt överväger ett stort tillbakadragande av sina styrkor från området väster om floden Dnipro, skriver departementet sin senaste underrättelserapport.

Foto: Volodymyr Zelensky resp President of Russia Office

Text: Redaktionen