RYSSLAND: Uppger att man använt nytt kraftigt vapen mot Ukraina

2022 03 19

Putinregimen påstår att man har avfyrat hypersoniska vapen i kriget i Ukraina.

Det meddelar Igor Konashenkov, talesperson för Rysslands försvarsministerium, rapporterar BBC.

Förstört ukrainska vapen

Samma talesperson säger att Ryssland har använt robotarna för att förstöra en militärdepå i västra Ukraina. Enligt Konashenkov ska depån ha använts som vapenlager och “flygammunition för ukrainska trupper”.

Uppgifterna om lagerhusets innehåll är dock obekräftade, enligt Sky News.

Dramatiskt drag

Erkännandet utgör en dramatisk eskalering av de redan fruktansvärda scenerna som utspelar sig i Ukraina.

Aldrig förr har Ryssland medgivit att man använt hypersoniska vapen i militär strid.

Svårstoppade missiler

Hypersoniska robotar urskiljer sig från andra vapen dels genom sin hastighet och möjligheten att manövrera dem i luften. Bland annat kan de röra sig upp till 6 100 kilometer i timmen, fem gånger snabbare än ljudet, uppger Sky News.

Dessa egenskaper gör missilerna både svårare att spåra och än svårare att stoppa.

Obekräftade uppgifter

Enligt den ryska militären har man använt sig av Kinzhalmissiler som uppges kunna träffa mål på över två kilometers håll. Myndigheter och internationella medier har dock ännu inte kunnat verifiera exakt vad det rör sig om för vapen.

Kustnära missilsystem

Ryssland påstår sig samtidigt ha förstört ukrainsk militär kommunikation och spaningscentralen i hamnstaden Odesa genom kustnära missilsystem. Det hävdar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Putin desperat

Det har tidigare rapporterats om desperation från den ryska regimen efter att invasionen av Ukraina inte gått enligt plan.

Enligt det brittiska försvarsdepartementets senaste underrättelserapport planerar Ryssland att kalla in militär förstärkning till kriget. Det ska kunna ske genom att omplacera styrkor från andra delar av Rysslands enorma landareal med syfte att öka Putinregimens militära närvaro i Ukraina.

Omplaceras till Ukraina
Ryska styrkor från landets östra militärdistrikt, Stillahavsflottan och Armenien, ska förflyttas till striderna i Ukraina, enligt departementet.
Samtidigt uppges även diktaturen planera för ett användande av legosoldater i anfallskriget i Ukraina.

Syriska styrkor
Enligt underrättelserapporten handlar det bland annat om privata stridsstyrkor från Syrien. Det har tidigare rapporterats om att Ryssland planerar att flyga in 16 000 frivilliga legosoldater från landet i Mellanöstern.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen