RYSSLAND: Uppger att man använt nytt kraftigt vapen mot Ukraina

2022 03 19

Putinregimen påstår att man har avfyrat hypersoniska vapen i kriget i Ukraina.

Det meddelar Igor Konashenkov, talesperson för Rysslands försvarsministerium, rapporterar BBC.

Förstört ukrainska vapen

Samma talesperson säger att Ryssland har använt robotarna för att förstöra en militärdepå i västra Ukraina. Enligt Konashenkov ska depån ha använts som vapenlager och “flygammunition för ukrainska trupper”.

Uppgifterna om lagerhusets innehåll är dock obekräftade, enligt Sky News.

Dramatiskt drag

Erkännandet utgör en dramatisk eskalering av de redan fruktansvärda scenerna som utspelar sig i Ukraina.

Aldrig förr har Ryssland medgivit att man använt hypersoniska vapen i militär strid.

Svårstoppade missiler

Hypersoniska robotar urskiljer sig från andra vapen dels genom sin hastighet och möjligheten att manövrera dem i luften. Bland annat kan de röra sig upp till 6 100 kilometer i timmen, fem gånger snabbare än ljudet, uppger Sky News.

Dessa egenskaper gör missilerna både svårare att spåra och än svårare att stoppa.

Obekräftade uppgifter

Enligt den ryska militären har man använt sig av Kinzhalmissiler som uppges kunna träffa mål på över två kilometers håll. Myndigheter och internationella medier har dock ännu inte kunnat verifiera exakt vad det rör sig om för vapen.

Kustnära missilsystem

Ryssland påstår sig samtidigt ha förstört ukrainsk militär kommunikation och spaningscentralen i hamnstaden Odesa genom kustnära missilsystem. Det hävdar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Putin desperat

Det har tidigare rapporterats om desperation från den ryska regimen efter att invasionen av Ukraina inte gått enligt plan.

Enligt det brittiska försvarsdepartementets senaste underrättelserapport planerar Ryssland att kalla in militär förstärkning till kriget. Det ska kunna ske genom att omplacera styrkor från andra delar av Rysslands enorma landareal med syfte att öka Putinregimens militära närvaro i Ukraina.

Omplaceras till Ukraina
Ryska styrkor från landets östra militärdistrikt, Stillahavsflottan och Armenien, ska förflyttas till striderna i Ukraina, enligt departementet.
Samtidigt uppges även diktaturen planera för ett användande av legosoldater i anfallskriget i Ukraina.

Syriska styrkor
Enligt underrättelserapporten handlar det bland annat om privata stridsstyrkor från Syrien. Det har tidigare rapporterats om att Ryssland planerar att flyga in 16 000 frivilliga legosoldater från landet i Mellanöstern.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen