Så planerar Putin att förstärka ryska armén

2022 03 12

Rysslands diktator Vladimir Putin vill att tusentals frivilliga ska kunna delta i striderna mot Ukraina.

Informationen kommer efter att det ryska säkerhetsrådet haft ett sammanträdande på fredagen, rapporterar Reuters.

Ska hämtas från Mellanöstern

På mötet hävdade den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu att det finns cirka 16 000 frivilliga soldater i Mellanöstern som ska vara villiga att strida sida vid sida med den ryska armén i Ukraina.

– De som vill ska få en möjlighet att strida med de ryska styrkorna, säger han enligt Reuters.

Ska flygas in

Enligt rapporter ska de frivilliga soldaterna flygas in till Ukrainas östliga delar och delta i striderna i Donbass-regionen.  

Vladimir Putin var positivt inställd till förslaget när han svarade på försvarsministerns förslag.

– Om du ser att det finns människor som komma hit av egen vilja – inte för pengarna ­– och för att hjälpa människorna som bor i Donbass, då måste vi ge dem vad de vill ha och hjälpa dem till konfliktzonen, säger Putin.

Ska transportera vapen till regionen

Vidare föreslog försvarsminister Sjojgu att de västtillverkade pansarvärnsrobotarna Javelin och Stinger, som beslagtagits av den ryska armén, ska skickas till striderna i Donbass.

– När det gäller leveransen av vapen, särskilt de västtillverkade, stöttar jag naturligtvis möjligheten att ge dessa till militärenheterna i folkrepublikerna Luhansk och Donetsk, kommenterade Putin, enligt US News.

Använder sig av legosoldater

Att Ryssland använder sig av legosoldater och soldater från andra länder är vida känt.

Föregående vecka rapporterade amerikansk underrättelsetjänst om att Putin planerade att sända 1  000 legosoldater till Ukraina för att hjälpa den ryska armén i striderna.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har även skickat tusentals soldater till kriget i Ukraina, som strider sida vid sida med de ryska soldaterna.

Från huvudstaden Kyiv har det rapporteras om att Putin har flugit in 400 legosoldater från Afrika. Legosoldaterna tillhör en rysk grupp av legosoldater som kallas för  Wagnergruppen och flögs in flera veckor innan den ryska invasionen inleddes. Tillsammans med tjetjenska specialstyrkor har legosoldaterna fåt i uppgift att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen