Så planerar Putin att förstärka ryska armén

2022 03 12

Rysslands diktator Vladimir Putin vill att tusentals frivilliga ska kunna delta i striderna mot Ukraina.

Informationen kommer efter att det ryska säkerhetsrådet haft ett sammanträdande på fredagen, rapporterar Reuters.

Ska hämtas från Mellanöstern

På mötet hävdade den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu att det finns cirka 16 000 frivilliga soldater i Mellanöstern som ska vara villiga att strida sida vid sida med den ryska armén i Ukraina.

– De som vill ska få en möjlighet att strida med de ryska styrkorna, säger han enligt Reuters.

Ska flygas in

Enligt rapporter ska de frivilliga soldaterna flygas in till Ukrainas östliga delar och delta i striderna i Donbass-regionen.  

Vladimir Putin var positivt inställd till förslaget när han svarade på försvarsministerns förslag.

– Om du ser att det finns människor som komma hit av egen vilja – inte för pengarna ­– och för att hjälpa människorna som bor i Donbass, då måste vi ge dem vad de vill ha och hjälpa dem till konfliktzonen, säger Putin.

Ska transportera vapen till regionen

Vidare föreslog försvarsminister Sjojgu att de västtillverkade pansarvärnsrobotarna Javelin och Stinger, som beslagtagits av den ryska armén, ska skickas till striderna i Donbass.

– När det gäller leveransen av vapen, särskilt de västtillverkade, stöttar jag naturligtvis möjligheten att ge dessa till militärenheterna i folkrepublikerna Luhansk och Donetsk, kommenterade Putin, enligt US News.

Använder sig av legosoldater

Att Ryssland använder sig av legosoldater och soldater från andra länder är vida känt.

Föregående vecka rapporterade amerikansk underrättelsetjänst om att Putin planerade att sända 1  000 legosoldater till Ukraina för att hjälpa den ryska armén i striderna.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har även skickat tusentals soldater till kriget i Ukraina, som strider sida vid sida med de ryska soldaterna.

Från huvudstaden Kyiv har det rapporteras om att Putin har flugit in 400 legosoldater från Afrika. Legosoldaterna tillhör en rysk grupp av legosoldater som kallas för  Wagnergruppen och flögs in flera veckor innan den ryska invasionen inleddes. Tillsammans med tjetjenska specialstyrkor har legosoldaterna fåt i uppgift att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Viktigt meddelande från FHM: ”Kan i värsta fall leda till döden”

2024 04 18

Folkhälsomyndigheten är bekymrad.

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 går segt. Hittills har ungefär 30 procent av personer som är 80 år och äldre fått vårdosen, vilket är långt ifrån tillräckligt.

– Kommuner och regioner behöver nå ut till fler i april, betonar Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

"Kan i värsta fall leda till döden" 

Alla personer som är 80 år och äldre och personer 65-79 år, som har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst, SÄBO/korttidsboende eller motsvarande, rekommenderas en dos under våren 2024.

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver dessa grupper  tills vidare vaccineras två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Att endast 30 procent har tagit vårdosen mot smittan är därför oroväckande.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig.

– Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

”Markant lägre risk”

Vaccinationstäckningen varierar mycket i landet.

I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent, uppger Folkhälsomyndigheten.

Enligt myndigheten verkar personliga kallelser, hög tillgänglighet och enkla bokningssystem vara faktorer som bidrar till att fler tar vaccinet. 

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten.

– Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen