KÄLLOR: Presidenten utsatt för flera mordförsök

2022 03 04

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har överlevt tre mordförsök den senaste veckan.

Två olika grupper av legosoldater har fått i uppdrag att mörda Ukrainas president. Den ryskstödda Wagnergruppen och tjetjenska specialstyrkor, rapporterar The Times.

Agenter har läckt information

Mordförsöken har kunnat avvärjas eftersom missnöjda agenter inom den ryska säkerhetstjänsten FSB läckt planerna till personer nära Zelensky, rapporterar tidningen. Visselblåsarna inom den ryska säkerhetstjänsten motsätter sig invasionen och de ryska mordplanerna.  

Oroade över förluster

Legosoldater från Wagnergruppen uppges vara oroade över att de har lidit stora förluster under försöken att mörda Zelensky.

En källa inom gruppen säger att det är ”kusligt” hur välinformerad presidenten är om deras planerade mordförsök, uppger The Times.

Sex veckor

Legosoldaterna har befunnit sig i Kyiv i sex veckor. Totalt uppges den ryska diktatorn Vladimir Putin anlitat 400 lönnmördare som han skickat till den ukrainska huvudstaden. Deras dödslista innehåller 24 namn, enligt uppgifter till tidningen.  

Prio ett är att mörda president Zelensky, men på legosoldaternas mordlista återfinns även de främsta folkvalda politikerna i landet - till exempel Kyivs borgmästare Vitalij Klykto och landets premiärminister Deny Sjmyhal.

Tjetjenska specialstyrkor avvärjdes

Tidigare i veckan uppgav ukrainska myndigheter att ett mordförsök på president Zelensky avvärjdes och att flera ”specialagenter” omintetgjordes innan de kunde döda honom.   

Enligt uppgifter från de ukrainska tjänstemännen ska gruppen som utfört mordförsöket bestått av en elitgrupp tjetjenska specialstyrkor, kända som ”kadyroviter”, rapporterar The Times.

Angriparna från Tjetjenien lyder under Ramzan Kadyrov, delrepubliken Tjetjeniens president.

Kände till operationen

– Vi är väl medvetna om den speciella operation som direkt skulle utföras av kadyroviterna med syfte att eliminera vår president, säger chefen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd Oleksiy Danilo.

Han berättar för flera Tv-kanaler i Ukraina att ryska agenter tipsat om det planerade mordet.

Ska invänta specialstyrkor

– Jag kan säga att vi har fått information från FSB, som inte vill delta i detta blodiga krig, säger Danilo.

Wagnergruppen ska inte ha känt till tjetjenernas försök att mörda presidenten. De har själva gjort flera separata försök att utföra dådet, men misslyckats.

Gruppen har blivit tillsagd att invänta de ryska specialstyrkornas ankomst i staden för att få en säker passage ut ur Kyiv, skriver The Times.

Flera hundra kvar i staden

En källa nära legosoldaterna uppger att det finns en oro över att den ryska attacken mot Kyiv gått långsammare och stött på mer motstånd än förväntat. Men källan säger samtidigt att det fortfarande finns 400 legosoldater kvar i huvudstaden och att de ämnar att utföra samtliga 24 mord på sin lista, rapporterar The Times.

Fakta Wagnergruppen 
  • Wagnergruppen används av Rysslands diktator för att utföra olagliga och extremt våldsamma operationer i konfliktzoner runt om i världen där Ryssland anser sig ha geopolitiska intressen.
  • Legosoldaterna har flugits in från Afrika för sex veckor sedan.
  • Stora finansiella belöningar har utlovats till den som kan avsluta Volodymyr Zelenskys liv.
  • Wagnergruppen har legat  bakom några av de värsta övergreppen och halshuggningarna i samband med kriget i Syrien, rapporterar New York Post.
 

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen