KÄLLOR: Presidenten utsatt för flera mordförsök

2022 03 04

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har överlevt tre mordförsök den senaste veckan.

Två olika grupper av legosoldater har fått i uppdrag att mörda Ukrainas president. Den ryskstödda Wagnergruppen och tjetjenska specialstyrkor, rapporterar The Times.

Agenter har läckt information

Mordförsöken har kunnat avvärjas eftersom missnöjda agenter inom den ryska säkerhetstjänsten FSB läckt planerna till personer nära Zelensky, rapporterar tidningen. Visselblåsarna inom den ryska säkerhetstjänsten motsätter sig invasionen och de ryska mordplanerna.  

Oroade över förluster

Legosoldater från Wagnergruppen uppges vara oroade över att de har lidit stora förluster under försöken att mörda Zelensky.

En källa inom gruppen säger att det är ”kusligt” hur välinformerad presidenten är om deras planerade mordförsök, uppger The Times.

Sex veckor

Legosoldaterna har befunnit sig i Kyiv i sex veckor. Totalt uppges den ryska diktatorn Vladimir Putin anlitat 400 lönnmördare som han skickat till den ukrainska huvudstaden. Deras dödslista innehåller 24 namn, enligt uppgifter till tidningen.  

Prio ett är att mörda president Zelensky, men på legosoldaternas mordlista återfinns även de främsta folkvalda politikerna i landet - till exempel Kyivs borgmästare Vitalij Klykto och landets premiärminister Deny Sjmyhal.

Tjetjenska specialstyrkor avvärjdes

Tidigare i veckan uppgav ukrainska myndigheter att ett mordförsök på president Zelensky avvärjdes och att flera ”specialagenter” omintetgjordes innan de kunde döda honom.   

Enligt uppgifter från de ukrainska tjänstemännen ska gruppen som utfört mordförsöket bestått av en elitgrupp tjetjenska specialstyrkor, kända som ”kadyroviter”, rapporterar The Times.

Angriparna från Tjetjenien lyder under Ramzan Kadyrov, delrepubliken Tjetjeniens president.

Kände till operationen

– Vi är väl medvetna om den speciella operation som direkt skulle utföras av kadyroviterna med syfte att eliminera vår president, säger chefen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd Oleksiy Danilo.

Han berättar för flera Tv-kanaler i Ukraina att ryska agenter tipsat om det planerade mordet.

Ska invänta specialstyrkor

– Jag kan säga att vi har fått information från FSB, som inte vill delta i detta blodiga krig, säger Danilo.

Wagnergruppen ska inte ha känt till tjetjenernas försök att mörda presidenten. De har själva gjort flera separata försök att utföra dådet, men misslyckats.

Gruppen har blivit tillsagd att invänta de ryska specialstyrkornas ankomst i staden för att få en säker passage ut ur Kyiv, skriver The Times.

Flera hundra kvar i staden

En källa nära legosoldaterna uppger att det finns en oro över att den ryska attacken mot Kyiv gått långsammare och stött på mer motstånd än förväntat. Men källan säger samtidigt att det fortfarande finns 400 legosoldater kvar i huvudstaden och att de ämnar att utföra samtliga 24 mord på sin lista, rapporterar The Times.

Fakta Wagnergruppen 
  • Wagnergruppen används av Rysslands diktator för att utföra olagliga och extremt våldsamma operationer i konfliktzoner runt om i världen där Ryssland anser sig ha geopolitiska intressen.
  • Legosoldaterna har flugits in från Afrika för sex veckor sedan.
  • Stora finansiella belöningar har utlovats till den som kan avsluta Volodymyr Zelenskys liv.
  • Wagnergruppen har legat  bakom några av de värsta övergreppen och halshuggningarna i samband med kriget i Syrien, rapporterar New York Post.
 

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen