UPPGIFTER: Brist på ryska soldater – Putin kan ta till desperat åtgärd

2022 07 12

Ryssland kan få problem med att ersätta stupade soldater.

Den ryska invasionen av Ukraina har pågått i fyra och en halv månad.

Nu uppges dock Ryssland stå inför en stor utmaning – det råder brist på soldater.

Det erfar Sky News med hänvisning till uppgifter från Storbritanniens försvarsministerium.

Kan rekrytera från fängelser

På grund av den sinande numerären i trupperna kan Putin nu ta till en väldigt icke-traditionell metod för att rekrytera nya soldater.

Ryssland kan nämligen hämta personal från landets fängelser i form av deras fångar.

Gäller även Wagnergruppen

Den väldigt okonventionella rekryteringsmetoden skulle även innefatta soldater till den ökända Wagnergruppen, en högerextrem gruppering som förser legosoldater till väpnade konflikter.

– Om det är sant indikerar detta drag sannolikt svårigheter med att ersätta det betydande antalet ryska offer, framhåller det brittiska försvaret enligt Sky News.

Gör små framsteg i öst

Samma myndighet, som nästan dagligen levererar underrättelserapporter från kriget, menar att ryska trupper gör “små stegvisa territoriella vinster” i östra delarna av Ukraina.

Närmare bestämt i Donetsk.

Ryssland uppges också ta kontroll över staden Hryorivka, samtidigt som man fortsätter anfalla Slovyansk och Kramatorsk och omgrupperar sig för fortsatta offensiver.

Uppges få hjälp av Iran

Att Ryssland dock har problem i kriget framgår också av att Iran nu uppges ge sig in i konflikten på Putins sida.

Enligt USA kommer landet nämligen att förse Ryssland med hundratals vapendrönare som kan användas till att spana på ukrainska styrkor, skjuta missiler från längre avstånd eller släppa bomber från luften, rapporterar CNN.

Inga fredsförhandlingar planeras

Kreml planerar också ett möte med Iran, då Putin kommer att resa till Teheran nästa vecka för att träffa dels ledare från just Iran men också Turkiet, erfar The Guardian.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov har Putin begärt ett enskilt möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som medlade mellan Ryssland och Ukraina tidigare under våren.

Det finns dock inga planer på liknande förhandlingar nu, förtydligar Peskov.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen