USA: Iran kommer förse Ryssland med hundratals drönare

2022 07 12

Ryska militären uppges få hjälp av ett nytt land i kriget i Ukraina.

Det hävdar amerikansk underrättelsetjänst, vars uppgifter tyder på att Iran inom kort kommer att förse Ryssland med hundratals vapenkababla drönare, rapporterar CNN.

Drönarna ska användas av ryska styrkor i Ukraina, och Iran ska i detta nu förbereda ryssarna att använda dem lagom till slutet på juli, uppger tjänstemän från Vita huset.

Iran förbereder sig

– Information tyder på att den iranska regeringen förbereder sig för att förse Ryssland med upp till flera hundra [obemannade luftfarkoster], inklusive vapenkapabla UAV:er inom en specifik tidslinje, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på en pressträff under måndagen.

Planerad till slutet av juli

Han tillägger:

– Vår information indikerar vidare att Iran förbereder sig för att utbilda ryska styrkor för att använda dessa drönare, med den första träningssessionen planerad till så snart som i början av juli. Det är oklart om Iran redan har levererat någon av dess UAV-drönare till Ryssland.

Tidigare hemligstämplat

Informationen har varit hemligstämplad fram till nu. 

Det ska röra sig om samma typ av drönare som använts av terrorstämplade Huthirebellerna i Jemen för att attackera Saudiarabien, skriver The Guardian.

Avgörande betydelse i kriget

I kriget i Ukraina har drönare haft en avgörande betydelse för såväl Ukraina som Ryssland. Drönarna gör det nämligen möjligt att kunna skjuta missiler från längre avstånd eller att släppa mindre bomber från luften.

De kan också användas för att spana på den andra sidans marktrupper och dess vapenförberedelser.

Biden till Mellanöstern

Uppgifterna kommer strax innan USA:s president Joe Biden ska resa till Israel och Saudiarabien för att diskutera Irans kärnkraftsprogram och andra oroväckande aktiviteter i regionen.

Enligt Vita huset går man nu ut med uppgifterna om Irans drönare eftersom både Israel och Saudiarabien motsatt sig världens sanktioner mot Ryssland på grund av inhemska intressen, uppger The Guardian.

USA lovar fortsätta hjälpa Ukraina

– Ur vårt perspektiv kommer vi att fortsätta att göra vår del för att hjälpa till att upprätthålla ett effektivt försvar av Ukraina och hjälpa ukrainarna att visa att den ryska ansträngningen att försöka utplåna Ukraina från kartan inte kan lyckas, konstaterar Sullivan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen