UPPGIFTER: Putins stora bakslag – fjärdedel av trupperna ur bruk

2022 05 02

Uppgifter gör gällande att en stor del av Rysslands väpnade grupper i Ukraina nu är stridsodugliga.

Sedan invasionen den 24 februari har Ryssland skickat drygt 120 bataljoner till Ukraina, vilket motsvarar drygt 65 procent av hela landets markstyrkor.

Nu uppges dessa enheter ha decimerats med över en fjärdedel, uppger Storbritanniens försvarsministerium i sin dagliga uppdatering om kriget på Twitter.

“Kommer ta år att återställa”

Decimeringen är så allvarlig att trupperna anses vara odugliga för strid och innebär ett enormt bakslag för Ryssland och Vladimir Putin.

– En del av Rysslands främsta enheter, den luftburna VDV-styrkan inkluderat, har lidit av utmattning på högsta nivå. Det kommer förmodligen ta år för Ryssland att återställa dessa styrkor meddelar det brittiska försvaret.

Explosioner i rysk stad

Under natten har det även inkommit rapporter om explosioner i den ryska staden Belgorod, nära den sydliga gränsen till Ukraina, uppger Sky News. Regionens guvernör Vyacheslav Gladkov bekräftar attackerna men säger att inga människor drabbats.

– Det fanns inga döda eller skadade, uppger han på sociala medier.

Obekräftade uppgifter

Igår uppgav samma guvernör att en person hade skadats i samband med en brand på ryska  försvarsministeriets faciliteter i staden och att sju bostäder hade skadats.

Enligt rapporter på sociala medier ska det ha hörts stridsflygplan och höga explosioner över staden under natten till måndagen. Uppgifterna har inte bekräftats, rapporterar The Guardian.

Ryssland anklagar Ukraina

Förra månaden riktade Ryssland anklagelser mot Ukraina för att ha utfört en helikopterattack mot en bränsledepå i just Belgorod.

Ukraina och Kyiv har förnekat att man bär ansvar för sådana attacker.

Tillbakavisar segerdatum

Det har tidigare kommit uppgifter om att Vladimir Putin och Ryssland planerar en parad för att fira en seger i kriget i samband med den historiska segerdagen 9 maj. De uppgifterna tillbakavisas i natt av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Våra soldater kommer inte basera sina insatser på ett specifikt datum, säger han enligt Reuters.

“Kommer att fira”

Det råder däremot inget tvivel om att Ryssland är segervissa, trots uppgifterna om de stora motgångarna i kriget.

– Vi kommer att fira vår seger på ett högtidligt sätt, men timingen och hastigheten för vad som händer i Ukraina kommer att bero på behovet att minimera riskerna för civila och ryska soldater, säger Sergej Lavrov.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen