UPPGIFTER: Putins stora bakslag – fjärdedel av trupperna ur bruk

2022 05 02

Uppgifter gör gällande att en stor del av Rysslands väpnade grupper i Ukraina nu är stridsodugliga.

Sedan invasionen den 24 februari har Ryssland skickat drygt 120 bataljoner till Ukraina, vilket motsvarar drygt 65 procent av hela landets markstyrkor.

Nu uppges dessa enheter ha decimerats med över en fjärdedel, uppger Storbritanniens försvarsministerium i sin dagliga uppdatering om kriget på Twitter.

“Kommer ta år att återställa”

Decimeringen är så allvarlig att trupperna anses vara odugliga för strid och innebär ett enormt bakslag för Ryssland och Vladimir Putin.

– En del av Rysslands främsta enheter, den luftburna VDV-styrkan inkluderat, har lidit av utmattning på högsta nivå. Det kommer förmodligen ta år för Ryssland att återställa dessa styrkor meddelar det brittiska försvaret.

Explosioner i rysk stad

Under natten har det även inkommit rapporter om explosioner i den ryska staden Belgorod, nära den sydliga gränsen till Ukraina, uppger Sky News. Regionens guvernör Vyacheslav Gladkov bekräftar attackerna men säger att inga människor drabbats.

– Det fanns inga döda eller skadade, uppger han på sociala medier.

Obekräftade uppgifter

Igår uppgav samma guvernör att en person hade skadats i samband med en brand på ryska  försvarsministeriets faciliteter i staden och att sju bostäder hade skadats.

Enligt rapporter på sociala medier ska det ha hörts stridsflygplan och höga explosioner över staden under natten till måndagen. Uppgifterna har inte bekräftats, rapporterar The Guardian.

Ryssland anklagar Ukraina

Förra månaden riktade Ryssland anklagelser mot Ukraina för att ha utfört en helikopterattack mot en bränsledepå i just Belgorod.

Ukraina och Kyiv har förnekat att man bär ansvar för sådana attacker.

Tillbakavisar segerdatum

Det har tidigare kommit uppgifter om att Vladimir Putin och Ryssland planerar en parad för att fira en seger i kriget i samband med den historiska segerdagen 9 maj. De uppgifterna tillbakavisas i natt av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Våra soldater kommer inte basera sina insatser på ett specifikt datum, säger han enligt Reuters.

“Kommer att fira”

Det råder däremot inget tvivel om att Ryssland är segervissa, trots uppgifterna om de stora motgångarna i kriget.

– Vi kommer att fira vår seger på ett högtidligt sätt, men timingen och hastigheten för vad som händer i Ukraina kommer att bero på behovet att minimera riskerna för civila och ryska soldater, säger Sergej Lavrov.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen