UPPGIFTER: Putins stora bakslag – fjärdedel av trupperna ur bruk

2022 05 02

Uppgifter gör gällande att en stor del av Rysslands väpnade grupper i Ukraina nu är stridsodugliga.

Sedan invasionen den 24 februari har Ryssland skickat drygt 120 bataljoner till Ukraina, vilket motsvarar drygt 65 procent av hela landets markstyrkor.

Nu uppges dessa enheter ha decimerats med över en fjärdedel, uppger Storbritanniens försvarsministerium i sin dagliga uppdatering om kriget på Twitter.

“Kommer ta år att återställa”

Decimeringen är så allvarlig att trupperna anses vara odugliga för strid och innebär ett enormt bakslag för Ryssland och Vladimir Putin.

– En del av Rysslands främsta enheter, den luftburna VDV-styrkan inkluderat, har lidit av utmattning på högsta nivå. Det kommer förmodligen ta år för Ryssland att återställa dessa styrkor meddelar det brittiska försvaret.

Explosioner i rysk stad

Under natten har det även inkommit rapporter om explosioner i den ryska staden Belgorod, nära den sydliga gränsen till Ukraina, uppger Sky News. Regionens guvernör Vyacheslav Gladkov bekräftar attackerna men säger att inga människor drabbats.

– Det fanns inga döda eller skadade, uppger han på sociala medier.

Obekräftade uppgifter

Igår uppgav samma guvernör att en person hade skadats i samband med en brand på ryska  försvarsministeriets faciliteter i staden och att sju bostäder hade skadats.

Enligt rapporter på sociala medier ska det ha hörts stridsflygplan och höga explosioner över staden under natten till måndagen. Uppgifterna har inte bekräftats, rapporterar The Guardian.

Ryssland anklagar Ukraina

Förra månaden riktade Ryssland anklagelser mot Ukraina för att ha utfört en helikopterattack mot en bränsledepå i just Belgorod.

Ukraina och Kyiv har förnekat att man bär ansvar för sådana attacker.

Tillbakavisar segerdatum

Det har tidigare kommit uppgifter om att Vladimir Putin och Ryssland planerar en parad för att fira en seger i kriget i samband med den historiska segerdagen 9 maj. De uppgifterna tillbakavisas i natt av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Våra soldater kommer inte basera sina insatser på ett specifikt datum, säger han enligt Reuters.

“Kommer att fira”

Det råder däremot inget tvivel om att Ryssland är segervissa, trots uppgifterna om de stora motgångarna i kriget.

– Vi kommer att fira vår seger på ett högtidligt sätt, men timingen och hastigheten för vad som händer i Ukraina kommer att bero på behovet att minimera riskerna för civila och ryska soldater, säger Sergej Lavrov.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen