UPPGIFTER: Putin pekar ut Sverige

2023 12 20

Vladimir Putin uttryckte nyligen att Ryssland inte har något intresse av att inleda krig med Nato.

Men Putin varnade samtidigt Finland, som precis anslutit sig till försvarsalliansen, för “problem”.

– Det fanns inga problem, men nu kommer de att uppstå. Vi kommer att grunda Leningrads militärdistrikt och koncentrera ett visst antal militärenheter där, sade diktatorn enligt Yle.

Leningrads militärdistrikt, LMD, ämnar att koncentrera militära enheter i nordvästra Ryssland.

Det är en del av en långsiktig omstrukturerings- och expansionsansträngning, erfar expertgruppen Institute for the Study of War, ISW.

– Som syftar till att förbereda Ryssland för ett potentiellt framtida storskaligt konventionellt krig mot Nato, framhålls i en ny rapport från institutet.

Pekar ut Sverige

I rapporten nämns Sverige specifikt.

Utpekandet tyder på att Ryssland kommer att behandla ett svenskt medlemskap i Nato på samma sätt som ryssarna nu gör med Finland när Kreml varnar för “problem”.

– Putins motivering till bildandet av LMD, som kommer att ansvara för ett område som gränsar till Finland, Sverige och Arktis, antyder att att han ser LMD som ett militärt svar på “problem” för nuvarande och framtida Natomedlemmar i Skandinavien, erfar ISW.

Kan inte lita på försäkringar

Expertgruppen understryker att det finns en direkt motsägelse mot Putinregimens försäkran om fredliga avsikter mot västvärlden samtidigt som Leningrads militärdistrikt är på väg att upprättas.

I synnerhet i sammanhanget av alla hot som nyligen framförts mot Natos medlemsländer.

– Putin hotade Polen den 21 juli och sade att Ryssland skulle svara "med alla medel" som stod till dess förfogande efter att Warszawa skickat trupper till den belarusisk-polska gränsen på grund av omplaceringen av Wagner-gruppens krigare till Belarus, nämner ISW som exempel.

"Trovärdigt och kostsamt hot"

Nyligen lovade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Sverige, och resten av Europa, inte behöver oroa sig för någon rysk invasion.

Samtidigt uppger ISW att den upprepade hätska retoriken från Kreml, tillsammans med Rysslands potentiella framtida militära kapacitet i händelse av rysk seger i Ukraina, utgör ett “trovärdigt och kostsamt” hot mot västerländsk säkerhet.

En kollaps av västerländskt bistånd kommer att leda till en ukrainsk kollaps – med fasansfulla konsekvenser, framhåller ISW.

– Med tanke på Rysslands demonstrerade fientliga avsikt mot Nato och dess potentiella militära kapacitet längs nästan hela Natos östra gräns, skulle västvärlden vara tvungna att förbereda sig för att försvara sig mot eventuella ryska aktioner mot Nato.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen