UPPGIFTER: Putin har utsett en syndabock

2022 10 06

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har utsett en syndabock för den senaste tidens motgångar på slagfältet i Ukraina.

Landets försvarsminister Sergej Sjojgu kommer få bära skulden för de senaste ryska krigsnederlagen i Ukraina, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i sin senaste lägesrapport.

Den inhemska kritiken mot Putinregimen har eskalerat efter arméns motgångar på slagfältet och den turbulenta mobilisering som just nu pågår i Ryssland.

På onsdagen beslutade Putin att  pausa mobiliseringen bland studenter, inklusive deltidsstudenter och masterstudenter.

Diktatorn skuldbelagde försvarsdepartementet.

– Försvarsdepartementet har inte i rätt tid gjort lämpliga ändringar i det juridiska ramverket kring vilka som inte är föremål för mobilisering. Därför måste justeringar göras, sa Putin till ryska medier.

Pekas ut som ansvarig

Enligt ISW tyder Putins uttalande på att Sergej Sjojgu hädanefter kommer att pekas ut som ansvarig för den ryska arméns misslyckande och den kaosartiga mobiliseringen på hemmaplan. 

– Den direkta kritiken av försvarsdepartementet är en underförstådd kritik av Sjojgu, framhåller tankesmedjan.

Flera aktörer har de senaste dagarna riktat direkt kritik mot Rysslands försvarsdepartement, bland annat Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov, flera militära bloggare och ordföranden för den ryska dumans försvarskommitté Andrey Kartapolov.

Putin har inte stoppat kritiken.

Snarare har diktatorn uppmuntrar aktörerna. I dag befordrades Ramzan Kadyrov till generalöverste i den ryska armén.

– Det tyder på att Putin är villig att blidka kritiker och påminna om att det är det ryska försvarsdepartementet och dess chef som är ansvarig för det faktum att Ryssland nu står på gränsen till en militär-politisk katastrof, skriver ISW.

Kommer få fortsätta ett tag

Enligt tankesmedjan är det högst troligt att Putin avskedar sin försvarsminister. Men beslutet lär dröja.

– Putin kommer sannolikt att vänta med att avskeda Sjojgu så länge han känner att han kan fortsätta att skylla på Sjojgu för pågående militära misslyckanden, skriver ISW och tillägger att diktatorn även kommer försöka att bygga upp ett förtroende hos de fraktioner som kritiserar Sjojgu och försvarsdepartementet.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen